Skip to main content
main-content
Top

02-10-2014 | Nieuws

Te weinig aandacht voor PTSS na ongeluk of geweld

Als slachtoffers van een ongeluk of geweld op tijd behandeld zouden worden voor psychische schade, zouden niet alleen zij beter af zijn, maar zou dat de samenleving ook miljoenen euro's schelen. Er zou dan minder geld uitgegeven hoeven worden aan ziektekosten en ook zou er minder ziekteverzuim zijn. VeiligheidNL, het AMC en het Erasmus MC willen daarom dat er meer aandacht komt voor de psychische gevolgen.

Onderzoek van het AMC in twee traumacentra laat zien dat ongeveer 16 procent van de volwassenen en 12 procent van de kinderen die na een ongeluk of geweld naar de traumakamer moeten, een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelt. Het gaat dan naar schatting om 140.000 tot 200.000 mensen per jaar. PTSS kan optreden na een plotselinge schokkende gebeurtenis. Patiënten kunnen nachtmerries krijgen en prikkelbaar zijn. De stoornis beïnvloedt ook het herstel van lichamelijke verwondingen. Naast PTSS zijn er meer aandoeningen mogelijk, zoals angstaanvallen en depressie.

SEH

De onderzoekers stellen voor dat al op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) wordt nagegaan of een slachtoffer risico loopt om PTSS te ontwikkelen. Op de SEH worden gewonde mensen geregistreerd. Met behulp van onder meer vragenlijsten kunnen degenen die een grotere kans op PTSS hebben, worden opgespoord en behandeld.

 

Bron: ANP, Skipr

 

Lees meer over PTSS in BSL Psychologie Totaal >>

 

 

Ook interessant:

 

Artikel Volkskrant 2 oktober 2014: Geen aandacht ziekenhuizen voor ptss bij slachtoffers door Maud Efting

 

Test: CAPS-CA | Clinician-Administered PTSD Scale for Children and Adolescents, Els van Meijel, Eva Verlinden, Julia Diehle en Ramón Lindauer. Meet: PTSS bij kinderen en adolescenten

 

Protocol: Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten Met de methode: Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie. Met werkboeken: Verwerken en versterken - Werkboeken bij de methode traumagerichte cognitieve gedragstherapie

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.