01-06-2014 | Artikelen
Te veel verzadigd vet en zout in de Nederlandse voeding
Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 6/2014
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Om hart- en vaatziekten te voorkomen wordt aanbevolen minder dan 10% van de dagelijkse energie-inname uit verzadigd vet en maximaal 6 gram zout per dag te consumeren. De huidige consumptie bedraagt 13 energie% verzadigd vet en 7,5-10 gram zout en beide liggen dus ver boven de richtlijn.
Tevens is er consensus om verzadigd vet door onverzadigd vet te vervangen. Zo’n 20% van het zout wordt aan tafel en/of bij de bereiding in de keuken toegevoegd. Het merendeel (80%) van het zout zit al in gekochte voedingsmiddelen.
De levensmiddelenindustrie en detailhandel gaan maximumgrenzen voor het gehalte aan verzadigd vet, zout en suiker in voedingsmiddelen formuleren. In 2020 moet het derhalve voor de consument gemakkelijker zijn om de richtlijnen te halen.
Mocht deze vrijwillige verlaging niet tot succes leiden, dan kan wet- en regelgeving worden overwogen. Wetgeving voor een maximum zoutgehalte in brood was al succesvol en heeft geleid tot een zoutreductie van 25%.