Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Artikelen | Uitgave 6/2014

Bijblijven 6/2014

Te veel verzadigd vet en zout in de Nederlandse voeding

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2014
Auteurs:
Dr. Ineke van Dis, Ir. Anneke Blokstra
Belangrijke opmerkingen
voedingsdeskundige/epidemioloog, Hartstichting, Den Haag
epidemioloog, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven

Samenvatting

Om hart- en vaatziekten te voorkomen wordt aanbevolen minder dan 10% van de dagelijkse energie-inname uit verzadigd vet en maximaal 6 gram zout per dag te consumeren. De huidige consumptie bedraagt 13 energie% verzadigd vet en 7,5-10 gram zout en beide liggen dus ver boven de richtlijn.
Tevens is er consensus om verzadigd vet door onverzadigd vet te vervangen. Zo’n 20% van het zout wordt aan tafel en/of bij de bereiding in de keuken toegevoegd. Het merendeel (80%) van het zout zit al in gekochte voedingsmiddelen.
De levensmiddelenindustrie en detailhandel gaan maximumgrenzen voor het gehalte aan verzadigd vet, zout en suiker in voedingsmiddelen formuleren. In 2020 moet het derhalve voor de consument gemakkelijker zijn om de richtlijnen te halen.
Mocht deze vrijwillige verlaging niet tot succes leiden, dan kan wet- en regelgeving worden overwogen. Wetgeving voor een maximum zoutgehalte in brood was al succesvol en heeft geleid tot een zoutreductie van 25%.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Bijblijven 6/2014 Naar de uitgave