Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijblijven 6/2014

01-06-2014 | Artikelen

Te veel verzadigd vet en zout in de Nederlandse voeding

Auteurs: Dr. Ineke van Dis, Ir. Anneke Blokstra

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 6/2014

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Om hart- en vaatziekten te voorkomen wordt aanbevolen minder dan 10% van de dagelijkse energie-inname uit verzadigd vet en maximaal 6 gram zout per dag te consumeren. De huidige consumptie bedraagt 13 energie% verzadigd vet en 7,5-10 gram zout en beide liggen dus ver boven de richtlijn.
Tevens is er consensus om verzadigd vet door onverzadigd vet te vervangen. Zo’n 20% van het zout wordt aan tafel en/of bij de bereiding in de keuken toegevoegd. Het merendeel (80%) van het zout zit al in gekochte voedingsmiddelen.
De levensmiddelenindustrie en detailhandel gaan maximumgrenzen voor het gehalte aan verzadigd vet, zout en suiker in voedingsmiddelen formuleren. In 2020 moet het derhalve voor de consument gemakkelijker zijn om de richtlijnen te halen.
Mocht deze vrijwillige verlaging niet tot succes leiden, dan kan wet- en regelgeving worden overwogen. Wetgeving voor een maximum zoutgehalte in brood was al succesvol en heeft geleid tot een zoutreductie van 25%.
Literatuur
1.
go back to reference Blokstra A, Dis I van, Verschuren WMM. Prevalentie en trends van cholesterol, bloeddruk en gewicht in de Nederlandse bevolking. In: Koopman C, Dis I van, Visseren FLJ, Vaartjes I, Bots ML. Hart- en vaatziekten in Nederland 2012, cijfers over risicofactoren, ziekte en sterfte. Den Haag: Hartstichting, 2012. Blokstra A, Dis I van, Verschuren WMM. Prevalentie en trends van cholesterol, bloeddruk en gewicht in de Nederlandse bevolking. In: Koopman C, Dis I van, Visseren FLJ, Vaartjes I, Bots ML. Hart- en vaatziekten in Nederland 2012, cijfers over risicofactoren, ziekte en sterfte. Den Haag: Hartstichting, 2012.
2.
go back to reference Blokstra A, Dis I van, Verschuren WMM. Prevalentie en trends van roken, voeding en bewegen in de Nederlandse bevolking. Prevalentie en trends van diabetes mellitus in de Nederlandse bevolking. In: Vaartjes I, Koopman C, Dis I van, Visseren FLJ, Bots ML. Hart- en vaatziekten in Nederland 2013, cijfers over leefstijl, risicofactoren, ziekte en sterfte. Den Haag: Hartstichting, 2013. Blokstra A, Dis I van, Verschuren WMM. Prevalentie en trends van roken, voeding en bewegen in de Nederlandse bevolking. Prevalentie en trends van diabetes mellitus in de Nederlandse bevolking. In: Vaartjes I, Koopman C, Dis I van, Visseren FLJ, Bots ML. Hart- en vaatziekten in Nederland 2013, cijfers over leefstijl, risicofactoren, ziekte en sterfte. Den Haag: Hartstichting, 2013.
3.
go back to reference Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006 (publ. nr. 2006/21). Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006 (publ. nr. 2006/21).
4.
go back to reference Multidisciplinaire Richtlijn Cardiovasculair risicomanagement. Herziening 2011. Utrecht: NHG, 2011. Multidisciplinaire Richtlijn Cardiovasculair risicomanagement. Herziening 2011. Utrecht: NHG, 2011.
5.
go back to reference Mensink RP, Zock PL, Kester AD, Katan MB. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr 2003;77:1146–55.PubMed Mensink RP, Zock PL, Kester AD, Katan MB. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr 2003;77:1146–55.PubMed
6.
go back to reference Mozaffarian D, Micha R, Wallace S. Effects on coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place of saturated fat: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS Medicine 2010;7:e1000252. Mozaffarian D, Micha R, Wallace S. Effects on coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place of saturated fat: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS Medicine 2010;7:e1000252.
7.
go back to reference Astrup A, Dyerberg J, Elwood P, Hermansen K, Hu FB, Jakobsen MU, Kok FJ, Krauss RM, Lecerf JM, LeGrand P, Nestel P, Risérus U, Sanders T, Sinclair A, Stender S, Tholstrup T, Willett WC. The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: where does the evidence stand in 2010? Am J Clin Nutr 201;93:684.CrossRef Astrup A, Dyerberg J, Elwood P, Hermansen K, Hu FB, Jakobsen MU, Kok FJ, Krauss RM, Lecerf JM, LeGrand P, Nestel P, Risérus U, Sanders T, Sinclair A, Stender S, Tholstrup T, Willett WC. The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: where does the evidence stand in 2010? Am J Clin Nutr 201;93:684.CrossRef
8.
go back to reference Brouwer IA, Wanders AJ, Katan MB. Trans fatty acids and cardiovascular health: research completed? Eur J Clin Nutr 2013;67:541–7.PubMedCrossRef Brouwer IA, Wanders AJ, Katan MB. Trans fatty acids and cardiovascular health: research completed? Eur J Clin Nutr 2013;67:541–7.PubMedCrossRef
9.
go back to reference Soedamah-Muthu SS, Ding EL, Al-Delaimy WK, Hu FB, Engberink MF, Willett WC, Geleijnse JM. Milk and dairy consumption and incidence of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr 2011;93:158–71.PubMedCrossRefPubMedCentral Soedamah-Muthu SS, Ding EL, Al-Delaimy WK, Hu FB, Engberink MF, Willett WC, Geleijnse JM. Milk and dairy consumption and incidence of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr 2011;93:158–71.PubMedCrossRefPubMedCentral
10.
go back to reference Geleijnse JM. Zout, bloeddruk en hart- en vaatziekten. In: Vaartjes I, Dis I van, Visseren FLJ, Bots ML. Hart- en vaatziekten in Nederland 2011. Den Haag: Hartstichting, 2011. Geleijnse JM. Zout, bloeddruk en hart- en vaatziekten. In: Vaartjes I, Dis I van, Visseren FLJ, Bots ML. Hart- en vaatziekten in Nederland 2011. Den Haag: Hartstichting, 2011.
11.
go back to reference Aburto NJ, Ziolkosvska A, Hooper L, Elliott P, Cappucicio FP, Meerpohl JJ. Effect of lower sodium intake on health: systematic review and meta-analyses. BMJ 2013;346:5. Aburto NJ, Ziolkosvska A, Hooper L, Elliott P, Cappucicio FP, Meerpohl JJ. Effect of lower sodium intake on health: systematic review and meta-analyses. BMJ 2013;346:5.
12.
go back to reference Rossum CTM van, Fransen HP, Verkaik-Kloosterman J, Buurma-Rethans EJM, Ocké MC. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. Diet of children and adults aged 7 to 69 years. RIVM-rapport 360050006. Bilthoven: RIVM, 2011 (www.voedselconsumptiepeiling.nl). Rossum CTM van, Fransen HP, Verkaik-Kloosterman J, Buurma-Rethans EJM, Ocké MC. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. Diet of children and adults aged 7 to 69 years. RIVM-rapport 360050006. Bilthoven: RIVM, 2011 (www.voedselconsumptiepeiling.nl).
13.
go back to reference Geurts M, Rossum CTM van. Hoeveel mensen voldoen aan de Richtlijn goede voeding? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning. Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM (http://www.nationaalkompas.nl), maart 2013. Geurts M, Rossum CTM van. Hoeveel mensen voldoen aan de Richtlijn goede voeding? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning. Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM (http://​www.​nationaalkompas.​nl), maart 2013.
14.
go back to reference Geurts M, Rossum C van, Brants H, Verkaik-Kloosterman J, Westenbrink S. Veranderingen in het aanbod van voedingsmiddelen en de voedselconsumptie. Resultaten gebaseerd op bijna 25 jaar voedselconsumptieonderzoek. RIVM briefrapport 090429001/2013. Geurts M, Rossum C van, Brants H, Verkaik-Kloosterman J, Westenbrink S. Veranderingen in het aanbod van voedingsmiddelen en de voedselconsumptie. Resultaten gebaseerd op bijna 25 jaar voedselconsumptieonderzoek. RIVM briefrapport 090429001/2013.
15.
go back to reference Temme EHM, Westenbrink S, Toxopeus IB, Hendriksen MAH, Werkman AM, Klostermann VLC. Natrium en verzadigd vet in beeld. Veranderingen in samenstelling van voedingsmiddelen in 2012. RIVM briefrapport 350022002. Bilthoven: RIVM, 2013. Temme EHM, Westenbrink S, Toxopeus IB, Hendriksen MAH, Werkman AM, Klostermann VLC. Natrium en verzadigd vet in beeld. Veranderingen in samenstelling van voedingsmiddelen in 2012. RIVM briefrapport 350022002. Bilthoven: RIVM, 2013.
16.
go back to reference Rossum CTM van, Buurma-Rethans EJM, Fransen HP, Verkaik-Kloosterman J, Hendriksen MAH. Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland. Resultaten uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Bilthoven: RIVM-rapport 350050007/2012. Rossum CTM van, Buurma-Rethans EJM, Fransen HP, Verkaik-Kloosterman J, Hendriksen MAH. Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland. Resultaten uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Bilthoven: RIVM-rapport 350050007/2012.
Metagegevens
Titel
Te veel verzadigd vet en zout in de Nederlandse voeding
Auteurs
Dr. Ineke van Dis
Ir. Anneke Blokstra
Publicatiedatum
01-06-2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 6/2014
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/s12414-014-0042-5

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Bijblijven 6/2014 Naar de uitgave