Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Column | Uitgave 9/2014

Huisarts en wetenschap 9/2014

Te mooi om waar te zijn (p > 0,95)

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 9/2014
Auteur:
Hans van Maanen
Belangrijke opmerkingen
Hans van Maanen is wetenschapsjournalist.

Samenvatting

Regelmatig worden onderzoekers geconfronteerd met data die niet geheel aan hun verwachtingen of hypotheses voldoen, of nog erger, met een tekort aan geschikte data. Zeker in vakgebieden waar de publicatiedruk hoog is en de concurrentie moordend, wordt dan, zo blijkt uit de recente geschiedenis, geregeld gebruik gemaakt van dataverdichting, ook wel ‘fraude’ genoemd: het gegevensbestand wordt net zo lang opgewerkt en verrijkt tot er alsnog een publicabel resultaat uitrolt. De recente geschiedenis leert echter ook, dat deze fraude niet altijd even oordeelkundig geschiedt, waardoor de pleger na verloop van tijd toch tegen de lamp loopt en zijn handelen alom en luidkeels wordt veroordeeld. De perfecte misdaad blijkt nog niet zo eenvoudig te plegen (of wel natuurlijk, dat kunnen we niet weten).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2014

Huisarts en wetenschap 9/2014 Naar de uitgave

Column

Pluis