Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-11-2019 | Biomechanica en Bewegingsanalyse | Uitgave 4/2019

Podosophia 4/2019

Tapebandage bij het inversietrauma

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 4/2019
Auteur:
Chris Riezebos
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden algemene principes uit de biomechanica en bewegingsanalyse opgefrist en podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.

Samenvatting

Tapebandages bij zowel behandeling als preventie van het inversietrauma van de enkel worden veelvuldig toegepast, vaak in de vorm van de zogenaamde stijgbeugelbandage. Deze wijze van tapen is gebaseerd op de gedachte dat er bij de inversie een adductie van de talus in de enkelvork optreedt. Deze vorm van tapen sluit echter in het geheel niet aan bij de wijze waarop in werkelijkheid de inversiebeweging in de enkel plaatsvindt. Bij die beweging is namelijk sprake van een koppeling tussen de kanteling van de voet en de exorotatie van het been. Dit komt doordat de inversie zich afspeelt in het onderste spronggewricht, waarbij sprake is van een beweging rond de schuine as van het gewricht tussen talus en calcaneus. In dit artikel volgt, na analyse van deze inversiebeweging, de beschrijving van een tapebandage die wél aansluit bij de kinematica van het enkelgewricht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2019

Podosophia 4/2019 Naar de uitgave