Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2020 | Kennistoets | Uitgave 4/2020

Niet behandelen is potentieel mishandelen
Tandartspraktijk 4/2020

Tandheelkundige zorg bij zwangerschap

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 4/2020
Auteurs:
Tjibbe Veenema, Sander Kelderman
Belangrijke opmerkingen
Tjibbe Veenema (Tandheelkunde RUG 2005) heeft de opleiding tot tandarts-endodontoloog aan het ACTA in 2014 afgerond en is werkzaam als tandarts-endodontoloog te Amsterdam in een verwijspraktijk en in een algemene praktijk.
Sander Kelderman (Geneeskunde RUG 2011) is gepromoveerd bij het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en is sinds 2017 in opleiding tot gynaecoloog bij het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Samenvatting

In Nederland vinden jaarlijks tussen de 165.000 en 185.000 bevallingen plaats.1 De gemiddelde tandartspraktijk ziet dan ook met enige regelmaat zwangere patiënten. De meeste zwangeren zijn zich bewust van hun zwangerschap en zullen deze melden bij aanvang van het tandartsbezoek. (Afbeelding 1) Soms wordt dit bezoek uitgesteld vanwege angst voor de gevolgen van een behandeling of van het maken van röntgenopnames. Maar een bezoek met behandeling kan ook noodzakelijk zijn vanwege tandletsel of een pijnklacht.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden geven we u onderstaand een overzicht van de mogelijkheden van tandheelkundige zorg tijdens de zwangerschap. We gaan hierbij dieper in op het effect van ontsteking, pijn, diagnostiek en behandeling op de zwangerschap. Hiermee kunt u de zwangere patiënt informeren omtrent de mogelijke risico’s van diagnostiek en behandeling, alsmede van de mogelijke gevolgen van het onthouden hiervan.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2020

Tandartspraktijk 4/2020 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws