Skip to main content
Top

16-08-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Yuri's tanden

Auteur: Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Yuri van Gelder heeft na zijn ‘vergrijp’ op de Olympische Spelen (het consumeren van bier) via een rechtszaak zijn tanden laten zien. Een mooie aanleiding om ons te verdiepen in de sportdranken die wel toegestaan zijn. Vanuit tandheelkundig standpunt zouden die namelijk eens kritisch bekeken moeten worden, getuige een recent onderzoek van de Deens tandartsenvereniging in samenwerking met het National Food Institute.

Sportvoeding

Deelnemers aan de Olympische Spelen houden zich over het algemeen aan een  ‘gezond’ voedingspatroon. Opmerkelijk daarom, dat de Olympische Spelen worden gesponsord door Coca Cola, Mc Donald’s en Heineken, merken die toch niet meteen met gezondheid geassocieerd worden.

Nu zullen de ware topsporters zich wel bewust zijn van het feit dat zij hun lichaam geen dienst zullen bewijzen door het nuttigen van producten van hun sponsoren (in het geval van Yuri leidde het zelfs tot verbanning van de Olympische Spelen), maar wat eten en drinken topsporters dan wel?

Gezond imago

Topsport vergt jarenlange onvoorwaardelijke toewijding, zij, die uitverkoren zijn om zich met de rest van de wereld te meten, hebben hun leven in dienst gesteld van de sport. Dat betekent jarenlang keihard werken en een strak voedingspatroon. Een voedingspatroon dat met de vele pasta’s en energiedrankjes probeert het energiepeil een extra boost te geven, levert met de vele suikers helaas ook jarenlang een extra aanslag op het gebit van de topsporter. En vanwege het gezonde imago van de sporter en de huidige gezonde-voeding-hype in het verlengde daarvan ook op de gebitten van de consument in het algemeen, die gezond gaat sporten met daarbij behorende ‘gezonde’ energy boosters, zoals sportdrankjes, energy gels en eiwitrepen. Deze fitnessproducten hebben over het algemeen een groot suikergehalte en een hoge zuurgraad en vergroten daardoor het risico op tandbederf.

Misleidend

Reden voor de Deense tandartsvereniging om in samenwerking met het National Food Institute onderzoek te doen naar het suikergehalte in veertig fitnessdrankjes en -snacks. Gebleken is dat de meeste energieproducten een suikergehalte hebben dat vergelijkbaar is met frisdranken en snoepgoed. Zo bevat een halve liter eiwitshake bijvoorbeeld 50 gram suiker, dat overeenkomt met de hoeveelheid suiker in een halve liter Cola en staat een energiereep met 23 gram suiker gelijk aan een geglazuurde donut.

Freddie Sloth-Lisjberg, voorzitter van de Deense tandartsvereniging spreekt van misleiding: ‘Fabrikanten laten hun producten er gezond en uitnodigend uitzien. Onze studie laat echter zien dat mensen hun mondgezondheid in gevaar brengen, wanneer ze dergelijke energiedrankjes en eiwitrepen gebruiken tijdens hun training’.

Extra kwetsbaar

Tijdens het sporten zijn tanden extra kwetsbaar voor zuuraanvallen, omdat lichamelijke inspanning leidt tot een droge mond en het gebit dus niet langer door een speeksellaagje beschermd wordt. Wanneer op zulke momenten vloeistoffen met een hoog zuurgehalte ingenomen worden, baden de tanden als het ware in het zuur, waardoor tanderosie en cariës ruim baan gegeven wordt.

Uitgebreidere voorlichting over dit ongezond neveneffect is geboden, zeker nu dergelijke producten als lifestyle product aanbevolen worden en behalve (top)sporters ook andere consumenten bereiken.

Diegenen die menen toch niet zonder boosters te kunnen sporten, wordt aangeraden voldoende water te drinken en vooral bij zuurhoudende dranken, niet met kleine slokjes, in een keer, opdrinken en de mond achteraf te spoelen met melk of water.

Bron: nrc.next, 11 augustus, Dental Tribune, juli 2016

Gerelateerd

Het slechte sportgebit, BSL Nieuwsbericht 2014

Aanbevolen

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

18 Eetstoornissen en voedingsdeficiësnties

Het gezegde ‘de tanden zijn een levende herinnering aan gebreken in voorafgaande voeding’ geeft het belang aan van de relatie tussen voedingswetenschap en tandheelkunde. De tandarts is vaak de eerste die, aan de hand van erosies van gebitselementen e


Aanbevolen

2006 | wo | Boek

Patiëntenvoorlichting en mondgezondheid

Voorlichting geven aan patiënten is een belangrijke taak binnen de gezondheidszorg. De opkomst van internet heeft het karakter van de voorlichting drastisch veranderd. Het studieboek Patiëntenvoorlichting en mondgezondheid is daarom volledig herzi

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.