Skip to main content
main-content

23-02-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Wolter Brands: Nederland moet meer tandartsen opleiden

Om de gevolgen van de vergrijzing onder tandartsen op te vangen, roept Wolter Brands, voorzitter van brancheorganisatie KNMT, op tot het opleiden van meer tandartsen. De oplossing ligt wat hem betreft niet in het naar Nederland halen van buitenlandse tandartsen.

Skipr

Per jaar gaan ongeveer driehonderd tandartsen met pensioen en er worden er in Nederland tegelijkertijd zo’n 240 opgeleid, volgens Brands. Om het verwachte tekort op te vangen, adviseert het Capaciteitsorgaan het ministerie van Volksgezondheid al sinds 2010 om meer studenten toe te laten tot de tandheelkundeopleiding. Het orgaan adviseerde in 2013 om jaarlijks 287 tandartsen op te leiden, maar dit advies is volgens Brands "om wat voor reden dan ook" niet opgevolgd.

Minister Schippers (VWS) vindt dat het tekort aan tandartsen op korte termijn kan worden ondervangen door buitenlandse tandartsen aan het werk te zetten. Brands wijst erop dat dat de tandheelkundeopleidingen in andere landen doorgaans niet zo gericht zijn op preventie zoals in Nederland wel het geval is. Bovendien: "Die buitenlandse tandartsen hebben de neiging om weer terug te keren, dus de oplossing is vrij onzeker."


Bron: Skipr.nlOnze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.