Skip to main content
Top

12-06-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Whiteningtand pasta werkt

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Onderzoekers van het ACTA stellen dat whiteningstandpasta’s daadwerkelijk zorgen voor een wittere glimlach. Oppervlakkige verkleuring, ontstaan door het drinken van koffie, thee of rode wijn wordt verminderd. Deze zogenoemde excentrieke verkleuring ontstaat door opname van kleurstoffen in een laagje speekselcomponenten en bacteriën, dat zich op de tanden vormt. De whiteningtandpasta poetst deze laagjes beter weg.


Literatuuronderzoek  

Deze conclusie werd door de ACTA onderzoekers getrokken op basis van literatuuronderzoek naar de effecten van whiteningtandpasta. Uit drie databases werden daarvoor 851 artikelen gevonden, waarvan 21 artikelen bruikbaar bleken om de onderzoeksvraag te beantwoorden. Hierin werden 32 vergelijkingen gemaakt naar het witmakende effect van whitening- en normale tandpasta. Dat betrof onderzoek met 27 tot 110 proefpersonen. Whiteningtandpasta boekte daarbij betere resultaten.

RDA-waarde

Hoewel een witte glimlach aantrekkelijk klinkt, zou een whiteningtandpasta met een hogere polijstende werking ook schadelijk kunnen zijn voor het tandglazuur. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) hanteert daarom een maximale RDA-waarde, oftewel de mate waarin een tandpasta 'schuurt', die niet hoger mag liggen dan 250. Ter vergelijking: de RDA-waarde van normale fluoride tandpasta is 100. Tandpasta's  met een waarde hoger den 250 worden in Nederland niet verkocht.

Conclusie

Begin dit jaar beweerde de Consumentenbond dat whiteningtandpasta niet voor wittere tanden zorgden, alleen voor een hogere prijs. In dit specifieke onderzoek werden 30 proefpersonen opgenomen, waarbij de verbetering bij whiteningtandpasta nauwelijks verschilde van die bij normale tandpasta.

Bij het ACTA-onderzoek kwamen soms ook verschillende resultaten naar voren en al moet het witmakende effect niet overschat worden, de eindconclusie was dat whiteningtandpasta toch een beter resultaat toonde.

Bron: www.bd.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2006 | wo | Boek

Tanden bleken

De laatste jaren ontstaat er een steeds grotere vraag naar cosmetische tandheelkundige behandelingen. Het bleken van elementen is daar een belangrijk onderdeel van, mede populair geworden door de aandacht hiervoor in diverse media.Steeds meer patiënt



share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.