Skip to main content
main-content
Top

21-08-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Wetenschappelijk onderzoek naar invloed van chroom op gebit vereist

Auteur:
Marijke Simons

Temidden van het komkommernieuws dat in deze hete zomer de kranten vulde, sprong het NRC-artikel ‘Afbrokkelende gebitten, dat komt toch niet zomaar?’ eruit. Het artikel belichtte het fenomeen van opvallend slechte gebitten van oud-medewerkers van NAVO-depots.


Het RIVM ziet onvoldoende bewijs voor een verband met blootstelling aan de verfstof chroom-6. De autoriteiten in de VS zien dat wel. Voor wie dit nieuwsitem op zijn/haar vakantie-adres gemist heeft, hieronder de feiten nog even op een rij.

Opvallend

Twintig oud-medewerkers van NAVO-depots die destijds zijn blootgesteld aan de Chemical Agent Resistant Coating (CARC)-verf, met daarin het kankerverwekkende chroom-6 hebben last van afbrokkelende tanden, vermeldt het NRC-artikel. De oud-medewerkers kwamen met deze (grond)verf in aanraking bij het schuren, slijpen, stralen en verven van de tanks en jeeps in de NAVO-depots.

Tijdens een enquête, gehouden door twee oud-werknemers die ziekteproblemen bij oud-medewerkers van NAVO-depots zeer opvallend vonden, bleek dat 22 van de 220 oud-medewerkers die reageerden, problemen hadden met hun gebit.

Zo werd bij een van hen, Hub Dormans (60) - die van 1984 tot 2006 monteur was op de NAVO-depots in het Limburgse Brunssum en Eygelshoven - in 2002, op 44-jarige leeftijd, alle tanden en kiezen verwijderd: “Ze kleurden geel en groen en begonnen af te brokkelen. Mijn tandarts en de kaakspecialist wisten niet wat ze zagen”, aldus Dormans. De oud-medewerkers hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen. Letselschade-expert Yme Drost schat dat er onder zijn honderden chroom-6-cliënten er twintig zijn met gebitsproblemen.

RIVM en ATSDR

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt in een rapport dat in juni van dit jaar gepresenteerd werd, dat er geen of onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de relatie tussen afbrokkelende tanden en blootstelling aan chroom-6. In het RIVM-onderzoek naar chroom-6 blootstelling op de NAVO-depots heeft het RIVM zich onder andere gebaseerd op een document van het Amerikaanse Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR). Deze federale instantie voor publieke gezondheid heeft echter eerder, middels een studie van Gomes in 1972, wel geconstateerd dat Braziliaanse arbeiders die in de galvaniseerindustrie blootgesteld werden aan chroom-6 last kregen van verkleuring en slijtage van hun gebit en in een recentere studie (Qayyum, 2012) werden ook tandproblemen bij Indiase fabrieksarbeiders geconstateerd. Ook de website van het United States Department of Labor, dat zich bezighoudt met veiligheid op het werk, doet melding van erosie en verkleuring van tanden na blootstelling aan chroom-6.

‘Het kan zijn dat de tanderosie die is opgetreden, is veroorzaakt door andere stoffen of door slechte tandzorg’, aldus een woordvoerder van RIVM. Het RIVM doet daarom nader onderzoek naar de gezondheidseffecten van andere giftige bestanddelen in de gewraakte CARC-verf, zoals HDI (Hexamethyleendi-isocyanaat).

Nader onderzoek

Albert Feilzer, hoogleraar algemene tandheelkunde van het ACTA (Academisch Medisch Centrum Amsterdam) stelt dat gebitserosie kan ontstaan door bijvoorbeeld tandenknarsen of het drinken van zure dranken. Ook het feit dat mondzorg na de afschaffing van het ziekenfonds (2006) niet meer tot de verzekerde basiszorg behoort, kan hierbij een rol spelen, omdat sommige mensen zich geen goede mondzorg meer kunnen permitteren. ‘Maar’, aldus Feilzer, ‘als zaken afwijken, en daar lijkt het hier op, zou het de moeite waard zijn dat te onderzoeken’.

Nader onderzoek naar het effect van chroom-6 op het gebit is dus vereist.

Lees de artikelen over dit onderwerp in nrc.nl.

Bron: nrc.next

Aanbevolen

08-08-2018 | Tandheelkunde | E-learning

Kennistoets bij Tandartspraktijk aflevering 6/2018

Deze kennistoets is gebaseerd op de artikelen uit het tijdschrift Tandartspraktijk aflevering 6/2018 en bestaat uit 15 meerkeuzevragen.


Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.