Skip to main content
main-content
Top

18-09-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Week van de hoofd-halskanker: wat zijn de belangrijkste oorzaken

18 t/m 22 september 2017: Europese week van de hoofd-halskanker. Hoofd-halskanker is de op 5 na meest voorkomende kanker in Europa. De ziekte komt het meest voor bij mannen van 40 jaar en ouder. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 62 jaar voor mannen en 63 jaar voor vrouwen. Maar de laatste jaren is een aanzienlijke toename van het aantal gevallen onder jongere mensen waargenomen.


Wat zijn hoofd- en keelkankers?

De term omvat verschillende soorten kanker. Ze kunnen in twee grote groepen worden onderverdeeld. 

  • Tot de eerste groep behoren de kankers van de: 
    - mondholte (42%): de lippen, de tong, het tandvlees, het wangslijmvlies, de mondbodem of het gehemelte;
    - keelholte (35%)
    - slokdarmhoofd (de farynx, het bovenste gedeelte van het spijsverteringskanaal gelegen tussen mondholte en slokdarm) of strottenhoofd (larynx) met de stembanden (24%). 
  • De tweede groep bevat eerder zeldzame tumoren in de neusholte, sinussen en speekselklieren, goed voor ± 10% van de gevallen. 
  • Tumoren in de hersenen, de ogen en de schildklier worden niet als hoofd-halskankers beschouwd.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken?


• Rokers lopen een veel hoger risico op hoofd- en halskankers dan niet-rokers. Bij rokers die hun eerste sigaret aansteken net na het ontwaken, is het risico nog groter dan bij andere rokers. Stopt u met roken, dan duurt het nog 15 tot 20 jaar voor het verhoogde risico op hoofd-halskanker weer verdwenen is.

• Mannen die meer dan drie glazen alcohol per dag drinken en vrouwen die meer dan twee glazen per dag drinken, hebben meer kans. Alcohol versterkt het kankerverwekkende effect van roken.

• HPV-virus (humaan papilloma virus): de stijging van het aantal hoofd-halskankers bij jongeren de voorbije jaren wordt in belangrijke mate toegeschreven aan besmetting met het HPV-virus door orale seks. Het HPV-virus veroorzaakt ook baarmoederhalskanker.

Bron: www.gezondheid.be

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Nieuwe onderzoeksmethoden om occulte halskliermetastasen van mondkanker op te sporen

Orale plaveiselcelcarcinomen (OPCC) ontstaan vanuit de slijmvliezen van de mond en metastaseren bij voorkeur naar de regionale lymfeklieren in de hals. De aanwezigheid van halskliermetastasen is een belangrijke prognostische factor en bepalend voor d


Aanbevolen

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Behoefte aan ondersteuning van de huisarts bij palliatieve zorg voor patiënten met hoofd-halskanker

In 2010 overleden in Nederland 42.600 mensen aan de gevolgen van kanker kanker (CBS, 2011). Het percentage patiënten dat thuis overlijdt, is niet precies bekend, maar naar schatting overlijdt ongeveer 30% van de patiënten m


Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten