18 t/m 22 september 2017: Europese week van de hoofd-halskanker. Hoofd-halskanker is de op 5 na meest voorkomende kanker in Europa. De ziekte komt het meest voor bij mannen van 40 jaar en ouder. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 62 jaar voor mannen en 63 jaar voor vrouwen. Maar de laatste jaren is een aanzienlijke toename van het aantal gevallen onder jongere mensen waargenomen.
Wat zijn hoofd- en keelkankers?
De term omvat verschillende soorten kanker. Ze kunnen in twee grote groepen worden onderverdeeld.
- Tot de eerste groep behoren de kankers van de:
- mondholte (42%): de lippen, de tong, het tandvlees, het wangslijmvlies, de mondbodem of het gehemelte;
- keelholte (35%)
- slokdarmhoofd (de farynx, het bovenste gedeelte van het spijsverteringskanaal gelegen tussen mondholte en slokdarm) of strottenhoofd (larynx) met de stembanden (24%). - De tweede groep bevat eerder zeldzame tumoren in de neusholte, sinussen en speekselklieren, goed voor ± 10% van de gevallen.
- Tumoren in de hersenen, de ogen en de schildklier worden niet als hoofd-halskankers beschouwd.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken?
• Rokers lopen een veel hoger risico op hoofd- en halskankers dan niet-rokers. Bij rokers die hun eerste sigaret aansteken net na het ontwaken, is het risico nog groter dan bij andere rokers. Stopt u met roken, dan duurt het nog 15 tot 20 jaar voor het verhoogde risico op hoofd-halskanker weer verdwenen is.
• Mannen die meer dan drie glazen alcohol per dag drinken en vrouwen die meer dan twee glazen per dag drinken, hebben meer kans. Alcohol versterkt het kankerverwekkende effect van roken.
• HPV-virus (humaan papilloma virus): de stijging van het aantal hoofd-halskankers bij jongeren de voorbije jaren wordt in belangrijke mate toegeschreven aan besmetting met het HPV-virus door orale seks. Het HPV-virus veroorzaakt ook baarmoederhalskanker.
Bron: www.gezondheid.be
Gerelateerde informatie