Skip to main content
main-content
Top

22-03-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Het gebit, de achilleshiel van Ajax

Auteur:
Marijke Simons

Onlangs kwam in Het Parool, in een drieluik over de medische begeleiding van Ajax-spelers tijdens de zogenoemde Cruijffrevolutie, ook de 'onconventionele tandheelkunde' van tandarts Umberto Martino aan bod. Reacties, zowel in de voetbal- als tandheelkundige wereld bleven niet uit. Waar ging het allemaal over?

De Achilleshiel van de godenzonen van Ajax bevindt zich in het gebit. Dit althans is de overtuiging van de Italiaanse arts en tandarts Umberto Martino die het verband tussen mondgezondheid en de algemene gezondheid tot in het extreme doorvoert. Zijn opmerkelijke visie wordt uitgebreid besproken door Bas Soetenhorst in Het Parool in deel 1 van het het drieluik over de medische begeleiding van Ajax-spelers in de tijd dat Johan Cruijff er de scepter zwaaide. De speciaal ingevlogen Martino voerde bij de voetballers tandheelkundige behandelingen uit om blessures te verhelpen en/of te  voorkomen. Behalve Martino betraden in die tijd ook een osteopaat en een oude clubarts van Barcelona de voetbalarena.

Methode Martino

Alle jeugdspelers kregen een gebitscontrole, waarbij sommigen aangeraden werd een of meer verstandskiezen te laten trekken ter voorkoming van een blessure aan de lies of hamstring. Volgens Martino waren bepaalde problemen aan het bewegingsapparaat
te verhelpen door aanpassing van de kaakstand. Vanuit die optiek kregen sommige spelers ook bitjes aangemeten.

Toen Martino ter preventie van blessures aan het bewegingsapparaat jeugdspelers adviseerde om elementen te extraheren, kreeg hij te maken met verontruste ouders.  Dat leidde er onder andere toe, dat Martino zich voor zijn handelwijze diende te verantwoorden. Was zijn visie wetenschappelijk onderbouwd? Ook in Het Parool werd hem die vraag gesteld. In een schriftelijke reactie stelt Martino dat zijn methode steek houdt, maar dat die met het huidige instrumentarium niet meetbaar is, zoals dat bijvoorbeeld ook voor veel fysiotherapeutische behandelingen geldt.

Verdeeldheid

Bij het eerste elftal van Ajax raakt Martino al na één seizoen uit de gratie, maar bij de jeugdopleiding, waar Cruijff nog een tijdlang een stevige vinger in de pap heeft, wordt vastgehouden aan Martino's visie. Ook werd jeugdspelers door de andere medisch begeleiders geadviseerd om vanaf hun vijftiende jaar voedingssupplementen te slikken, zoals magnesium, visolie en vitamine C en D. Over de positieve effecten ervan onstond binnen de club steeds meer verdeeldheid.

Het ontslag van Wim Jonk, een vertrouweling van Cruijff, betekende ook het einde van de praktijken van de buitenlandse medici. Martino voelt zich onbegrepen en merkt naar aanleiding van zijn opmerkelijke handelwijze op: 'Ik ben zo'n persoon die in de voetballerij tot op de dag van vandaag weinig of niet wordt gehoord.' En in de tandheelkundige wereld?

Valt de methode Martino onder kwakzalverij? De relatie mondgezondheid-algemene gezondheid staat buiten kijf, maar de relatie mondgezondheid-bewegingsapparatuur is nog niet goed onderzocht. Idee?

NB Bij het verschijnen van bovenstaand nieuwsbericht bereikte ons het bericht van het overlijden van Johan Cruijf.

Bron: Het Parool, 10 februari 2016

Gerelateerd

Aanbevolen

2009 | wo | Boek

Parodontologie

Veel voorkomende gebitsproblemen vinden hun oorsprong in ziekten van de tandomgevende weefsels, het kaakbot en de orale mucosa. In Parodontologie is de meest actuele wetenschappelijke informatie op dit gebied samengebracht, met focus op de etiolog


Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten