Skip to main content
Top

22-06-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Verstandskiezen verwijderen? Risico's op complicaties beter inschatten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Moet je een verstandskies waar je geen last van hebt nu wel of niet verwijderen? Mond-kaak- en aangezichtschirurg Hossein Ghaeminia van het Radboudumc onderzocht de risico’s op complicaties bij het verwijderen van deze kiezen. Zijn conclusies vatte hij samen in een folder waarmee de risico’s per patiënt beter in te schatten zijn. 23 juni 2017promoveert Ghaeminia op zijn onderzoek naar klachtenvrije verstandskiezen.


Verstandskiezen die nog geen klachten geven worden op grote schaal verwijderd om problemen in de toekomst te voorkomen. Maar bij het verwijderen kunnen ook complicaties als wondinfectie of schade aan de zenuw optreden. Deze complicaties leiden tot een verminderde kwaliteit van leven. Moet je een verstandskies nu verwijderen of juist laten zitten? MKA-chirurg Hossein Ghaeminia laat zien hoe deze afweging per individu te maken is.

Verwijderen of niet?

Ghaeminia bekeek met een systematic review wat er al onderzocht is op dit gebied. Er blijkt dan onvoldoende bewijs te zijn om een conclusie te trekken. Na eigen onderzoek concludeert hij dat er per patiënt een afweging gemaakt moet worden. Ghaeminia: “Enerzijds brengt een ingreep risico’s op complicaties, zoals wondinfecties en schade aan de gevoelszenuw van de onderlip en kin met zich mee. Anderzijds kan het laten zitten van een klachtenvrije verstandskies op termijn leiden tot meer schade aan de buurtanden.”

Risicofactoren

Een van de meest voorkomende complicaties na het verwijderen van verstandskiezen is een ontsteking. Ghaeminia bekeek welke factoren bijdragen aan het risico op een ontsteking: “Zo lopen mensen ouder dan 26 jaar en vrouwen een groter risico op ontsteking, maar blijkt roken ook een risicofactor.” Daarnaast bekeek hij of een ontsteking te voorkomen is door de holte waarin de kies gezeten heeft te spoelen met kraanwater. Dat bleek het geval. “In vergelijking met andere opties zoals antibiotica, is spoelen met kraanwater een relatief goedkope en eenvoudige manier om een ontsteking na het verwijderen van de kies te voorkomen. Patiënten kunnen dit ook zelf thuis doen”, aldus Ghaeminia.

Folder

Ghaeminia bundelde zijn conclusies in een folder die in de klinische praktijk gebruikt kan worden om de zorg voor de patiënt te verbeteren. Het is een handleiding voor zowel arts als patiënt om de afweging voor het wel of niet verwijderen van een klachtenvrije verstandkies beter te maken. Daarnaast dient de folder om patiënten beter voor te lichten over individuele risico’s. Ghaeminia: “Er is een nieuwe indeling gemaakt welke patiënten verhoogd risico lopen op zenuwschade en hoe vervolgens gehandeld kan worden om zenuwschade te voorkomen.” Verder bestaat de folder uit een beslisboom met argumenten voor en tegen het verwijderen van de verstandskies, risicofactoren voor infecties en middelen om infecties te voorkomen.

Bron: Radboud UMC

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Iatrogene schade aan de nervus alveolaris inferior na het verwijderen van verstandskiezen

Het verwijderen van verstandskiezen verstandskies is een van de meest uitgevoerde behandelingen in de dentoalveolaire chirurgie. Een gevreesde complicatie daarbij is het iatrogeen beschadigen van de nervus alveolaris inferi

Aanbevolen

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Zijn er indicaties om verstandskiezen zonder voorafgaande klachten te extraheren?

Verstandskiezen worden in principe (omdat het een electieve operatie is) zelden in de acute fase verwijderd, om mogelijke verspreiding van de al bestaande acute infectie niet door de extractie te bevorderen. Indien het toch in de acute fase noodzakel

Aanbevolen

2009 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7 Verwijdering van verstandskiezen

Verstandskiezen komen bij ongeveer 75% van de bevolking in boven- en onderkaak voor. Een patiënt kan er vier, drie, twee of een hebben en zelfs vierde molaren worden gezien. Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat alle verstandskiezen een potentieel r



share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.