Skip to main content
main-content

12-10-2016 | Tandheelkunde | Nieuws | Artikel

Verkleuring door amalgaan geen invloed op hechting van composiet

Hechting van composiet aan tandweefsel (dentine) wordt niet negatief beïnvloed door de donkere verkleuring door metalen uit amalgaam; het vroeger veelvuldig toegepaste grijs metalen vulmateriaal. Dit blijkt zowel uit laboratoriumproeven als onderzoek in de mond van patiënten.

De combinatie van tin en zink, die voorkomt in amalgaam, repareert of stabiliseert mogelijk het door gaatjes (cariës) veranderde tandweefsel. Hans Scholtanus van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam, stelt dit in zijn proefschrift dat hij op 14 april 2016 verdedigde aan de Universiteit van Amsterdam.

Amalgaam steeds minder gebruikt

Wereldwijd wordt amalgaam steeds minder vaak gebruikt. In Nederland worden studenten Tandheelkunde er zelfs niet meer in opgeleid. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van composiet, een tandkleurig vulmateriaal dat als voordeel heeft dat het aan tandweefsel geplakt kan worden. Dat betekent dat, als een oude amalgaamvulling moet worden vervangen, dat meestal gebeurt met composiet. Als oude amalgaamvullingen worden verwijderd, is het onderliggende binnenste tandweefsel vaak sterk verkleurd. Dat komt omdat de amalgaamvulling tijdens het functioneren in de mond corrodeert (roest), waardoor de metalen uit het materiaal het tandweefsel kunnen binnendringen.

Gaaf tandweefsel

Scholtanus voerde voor zijn onderzoek verschillende hechtproeven uit. Daaruit bleek dat ontkalkt tandweefsel zich minder goed hecht aan composiet dan aan gaaf tandweefsel. Het tandweefsel neemt door de ontkalking eerder metalen in zich op, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt bij het ontstaan van gaatjes (cariës). Maar tandweefsel dat door metalen uit amalgaam is verkleurd, laat geen verschil zien in hechtsterkte in vergelijking met gaaf tandweefsel. Hij onderzocht verschillende patiënten met grote composietvullingen, die waren geplaatst nadat oud amalgaam was verwijderd. De vullingen bleken goed te functioneren en er traden geen problemen op die te wijten zijn aan onvoldoende hechting.

Bron: ACTA

Gerelateerd

Aanbevolen

01-09-2016 | De promotie | Uitgave 7/2016

Verkleuring van dentine door amalgaam

Tegenwoordig worden amalgaamrestauraties veelvuldig vervangen door composiet. Maar hoe zit het met de hechting van composiet aan het donkere dentine dat onder amalgaam vandaan komt? Hans Scholtanus onderzocht aan het UMCG Groningen en ACTA …Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.