Skip to main content
main-content
Top

09-04-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Diversiteit in het team | Blog

Lieneke Steverink-Jorna

Auteur:
Lieneke Steverink-Jorna

Steeds weer word ik geconfronteerd met het feit dat we maar weinig van elkaar weten. Jij en ik, jij en zij, zij en ik. In plaats van ons eens echt in een ander te verdiepen, nemen we op de gok maar wat aan. Daar gaat het vaak mis. Dat kan leiden tot medische fouten tot weglopen van het personeel. Nu het team steeds diverser wordt, neemt dit alleen maar toe. Wie de diversiteit in de armen sluit, komt nader tot elkaar. Men leert van elkaar. Willen we elkaar eigenlijk wel in de armen sluiten? Of voelen we ons daar oncomfortabel bij?


De diversiteit in een team uit zich in verschillende sekse, verschillende beroepen, verschillende culturen, verschillende achtergronden en ga zo maar door. Dit moet allemaal zomaar door een deur kunnen. Hoe meer mensen uit verschillende richtingen of hoe smaller de deur, hoe moeizamer dit zal gaan. Je kunt kiezen voor dan maar minder mensen, of mensen uit dezelfde richting of voor een bredere deur. Uiteindelijk zal je allemaal door die deur moeten om dezelfde kant uit te gaan. Dus zolang de wil er is om door die deur te passen, hoeft die deur niet breder te worden. Tenzij mensen hun eigen richting willen aanhouden. Passeren ze dan de deur of gaan we een verbouwing aan?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb een hekel aan verbouwingen. Een verbouwing betekent namelijk gerommel en verandering. Verandering betekent onrust. Onrust betekent dat je je even niet lekker voelt op de plek waar je bent belandt. Dat wat je als je thuis zag, is er ineens niet meer. Je krijgt een nieuw thuis maar het proces er naar toe is maar stoffig. Toch, als ik steeds weer denk waarom we die verbouwing zijn aangegaan, het doel, dan word ik weer blij. Het maakt niet uit waar je vandaan komt als je samen bereid bent hetzelfde doel te bereiken. Sterker nog, daar waar je vandaan komt kan een hoop inzicht meebrengen hoe die verbouwing zou moeten verlopen.

Uiteindelijk is er dan een nieuw thuis als je met z’n allen door die deur bent gepast. Iedereen roept ‘oh en ah’ en kijkt elkaar aan. En nu? Waar is jouw plekje in dit nieuwe thuis? Eis je dat hoekje op de bank op? Of stort je je op de schoonmaakspullen? En oei, daar is nog iets niet netjes afgewerkt! Zeg je dat meteen of laat je het even zo? Het is verstandig om te zorgen dat iedereen zich welkom voelt in dit nieuwe huis. Zeg welkom thuis! Zet de appeltaart klaar en ga even lekker bij elkaar zitten. Na een tijdje warmpjes bij elkaar zitten, kan dat raam voor een frisse wind wel weer open. Maar heb geduld. Diversiteit betekent verandering en verandering betekent geduld hebben. Geduld met elkaar, geduld met de nieuwe situatie. Zo leren we elkaar kennen, zo leren we van elkaar.

Lieneke Steverink-Jorna is mondhygiënist

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


Beeldrechten