Skip to main content
main-content
Top

06-07-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Vanaf 1 juli 2017 boete voor pseudotitels

Auteur:
Marijke Simons

IGZ, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, gaat per ingang van 1 juli 2017 de afgesproken regels voor correct titelgebruik in de orthodontie handhaven. Alleen specialisten die de opleiding orthodontie succesvol afsloten en Big-geregistreerd zijn, mogen de titel orthodontist gebruiken.

‘Orthodontoloog’

Het is een hardnekkig probleem, de pseudotitelvoering in de orthodontie, die vorig jaar al uitgebreid in het nieuws kwam. Toen onderzocht de Consumentenbond 150 praktijken die beugelbehandelingen uitvoeren en bleek dat 64 ervan het niet zo nauw namen met de regels omtrent het voeren van de titel orthodontist en ‘creatieve’ titels hanteerden, zoals orthodentist, orthodontoloog, orthodontisch- of beugelspecialist. Namen die de indruk wekken dat de patiënt van doen heeft met een speciaal opgeleide orthodontist, terwijl dat niet zo is.

Naar aanleiding van het onderzoek drong de Consumentenbond bij IGZ aan op duidelijkheid en handhaving van wettelijk beschermde titels.

Convenant

Onder druk van IGZ en partijen die de belangen van orthodontisten en patiënten behartigen, werd op 31 januari jl. door de beroepsverenigingen van tandartsen, de ANT en de KNMT, en van orthodontisten, de NVvO en de OVAP, een convenant opgesteld ter bescherming van de titel van orthodontist. Indien de titel orthodontist onrechtmatig gevoerd wordt, volgt een boete.

Ondanks het convenant bleken er volgens de Consumentenbond nog steeds 53 praktijken te zijn die misleidende pseudobenamingen voeren en zo de suggestie wekken dat de tandarts of de uitvoerende ‘beugelbehandelaar’ een gespecialiseerde orthodontist is. Na opstelling van het convenant werd door IGZ rekening gehouden met een overgangstijd, waarin foutieve benamingen rechtgezet konden worden. Die termijn is inmiddels verstreken.

Boete

Vanaf 1 juli zal door IGZ gehandhaafd gaan worden en zullen praktijken die onrechtmatig een titel voeren een boete tegemoet kunnen zien. Dat zo’n boete niet mals kan zijn, blijkt uit de boete die de IGZ onlangs een tandprotheticus oplegde, omdat hij patiënten meer liet betalen voor een prothese dan het wettelijke maximale tarief. De boete bedroeg 112.000 euro.

De afspraken omtrent wettelijk beschermde titels worden overigens niet alleen met de beroepsgroepen maar ook met IGZ, NZa en Patiëntenfederatie Nederland en de Consumentenbond gedeeld.

Zo kunnen patiënten die menen door een onrechtmatige orthodontist behandeld te zijn, naam zorgaanbieder, praktijknaam, plaatsnaam en website doorgeven aan de Consumentenbond, die vervolgens in het BIG-register controleert of deze (zogenaamde) orthodontist daarin voorkomt.

Naar aanleiding daarvan volgt handhaving, c.q. het opleggen van een boete door IGZ.

Bron: IGZ, NTvT, Consumentenbond

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

21-03-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Consumentenbond: nog steeds fout gebruik titel orthodontist

53 tandartspraktijken maken in 2017 nog steeds onvoldoende duidelijk dat er geen orthodontist bij de praktijk werkt. Dat stelt de Consumentenbond na eigen onderzoek. De bond vraagt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om op te treden.

​​​​​​​

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.