Skip to main content
main-content
Top

07-09-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Tele-orthodontie de toekomst?

De Britse startup StraightTeethDirect wil met behulp van technologie de markt voor cosmetische tandheelkunde goedkoper en efficiënter maken en zet in op tele-orthodontie.


Aligners

De tandkliniek in Londen richt zich vooral op cosmetische verbeteringen, zoals tanden bleken en beugels. Er wordt vooral met doorzichtige beugels (aligners) gewerkt. De behandeling duurt van 3 maanden tot een jaar. Iedere paar weken wordt er van beugel gewisseld, totdat de tanden in gewenste model staan. Deze behandeling gaan ze nu ook digitaal aanbieden.

Klanten krijgen een startpakket thuis gestuurd, de home impression kit, waarmee ze zelfstandig een afdruk kunnen maken. Daar maakt StraightTeethDirect een 3D model van, waarna er om de zoveel tijd een passende aligner wordt opgestuurd. Klanten uploaden foto's van de voortgang en kunnen via de app berichten uitwisselen met de orthodontist, die de voortgang bewaakt.

Platform

StraightTeethDirect biedt deze digitale dienst op een platform voor othodontisten en tandartsen die naast hun praktijk ook online patiënten willen helpen. De kosten zijn lager, waardoor de klant profiteert van een langere prijs voor de behandeling. Klanten moet wel meer zelf doen voor hun behandeling. Het bedrijf richt zich daarom vooral op een jonge, tech-savy doelgroep.

StraightTeethDirect is nu actief in 16 landen. Op het platform kunnen aangesloten orthodontisten met foto's en 3D-beelden de voortgang per klant zien. 

De digitale behandeling is geen vervanging van een regulier tandartsbezoek. Met een screening vooraf wordt beoordeeld of klanten een goede mondgezondheid of tandproblemen hebben. De eerste intake en beoordeling via de app is gratis voor nieuwe klanten, daarna betalen ze voor de thuiskit en de behandeling. De aangesloten orthodontisten hoeven op dit moment niet te betalen voor het gebruik van het platform. Voor hen is de online dienst een aanvullende bron van inkomsten naast de reguliere praktijk.

De bedenker Aalok Shukla, samen met zijn vrouw en zakenpartner Lucie Marchelot, denkt dat de markt voor cosmetische tandbehandeling alleen maar meer zal toenemen. Of er inderdaad een markt is voor orthodontische behandelingen op afstand zal moeten blijken.

Bron: Smarthealt.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-04-2015 | Heynick’s hoek | Uitgave 3/2015

Orthodontie per post

Je maakt thuis een paar foto’s van je gebit, beantwoordt enkele vragen, maakt vervolgens een afdruk, en je krijgt een stel beugels thuisbezorgd – zonder een tandarts of orthodontist te hebben gezien of gesproken.


Aanbevolen

01-03-2005 | Orthodontie | Uitgave 3/2005

Behandelen met onzichtbare beugels

Een behandeling met een onzichtbare beugel lijkt ideale orthodontie. Toch bestaat er een behandelmethode met deze pretentie. Het promotiemateriaal van deze methode laat zonder meer de meest glossy productinformatie zien (afb. 1-2), maar zit er achter…

​​​​​​​


Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.