Skip to main content
main-content
Top

01-08-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Te hoge dosering opioïden na tandextractie

Amerikaanse tandartsen schrijven vaak een hoge dosering opioïden voor na een tandextractie. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association.


Tandartsen in Amerika schrijven nog steeds opioïden voor na een tandextractie, ondanks het feit dat een combinatie van steroïde medicijnen en paracetamol effectiever is voor pijnbestrijding.

Gegevens van ruim 2.5 miljoen Amerikaanse patiënten die tussen 2000 en 2010 een tandextractie ondergingen, werden geanalyseerd voor het onderzoek. De onderzoekers keken hoe vaak, hoeveel en welke soort opioïden werden voorgeschreven in een week tijd. 

Uit het onderzoek kwam naar voren dat patiënten in de leeftijd van 14 tot 17 jaar het vaakst opioïden kregen voorgeschreven (61 procent), gevolgd door patiënten in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar (52 procent). De gemiddelde leeftijd bedroeg 24,9 jaar en meer dan 60 procent van de patiënten was vrouw.

De meest voorgeschreven opioïden waren:

  • hydrocodon (78 procent)
  • oxycodon (15,4 procent)
  • propoxyfeen (3,5 procent)
  • codeïne (1,6 procent)

 

Verminderen

Het onderzoek suggereert dat tandartsen vaak een te hoge dosering opioïde voorschrijven op basis van de verwachte pijnintensiteit en duur. Tandartsen en organisaties in de VS zijn al jaren bezig om overmatig gebruik van opioïden te verminderen en misbruik te voorkomen. 

Bron: jama.jamanetwork.com 

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.