Skip to main content
main-content
Top

24-10-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Tandoperatie door robotarm

In China hebben Chinese onderzoekers van de universiteit van Beihang en de Vierde Militaire Universiteit van Xian een tandoperatie uitgevoerd via een robotarm. Zo bericht Eos Wetenschap.

 

Na uitgebreide metingen, wist de robot heel nauwkeurig twee 3D geprinte kunststanden te implanteren, met minder dan 0,3 mm afwijkingsmarge. Hoofdbewegingen van de patiënt zijn daarmee gecompenseerd. Na uitgebreide controles en proeven is de ingreep door de robot onder plaatselijke verdoving effectief uitgevoerd. 

3D-geprinte kunsttanden komen steeds vaker voor. Het Oostenrijkse 3DMedicalPrint introduceerde laatst nog een 3D-printer die realistische kiezen produceert, maar ook volledige prothesen.

China kampt met een groot tekort aan tandartsen en is geïnteresseerd in de nieuwe techniek. Ook tandartsen in de VS lieten zich al assisteren door robots. Vooral om implantaatoperaties op moeilijk te bereiken plaatsen in de mond eenvoudiger te maken.

Bron: www.eoswetenschap.eu

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

24-02-2016 | Web-TV on demand | Web-TV

3D-printen: de ontwikkelingen voor de tandheelkundige praktijk

3D-printers worden steeds goedkoper, er zijn in Amerika al printers voor honderd dollar op de markt. In de toekomst zal 3D-printen steeds goedkoper worden en zal het veel gaan betekenen voor de tandheelkundige praktijk.


Aanbevolen

12-11-2015 | Nieuws

Geprinte bacteriedodende kies

Materiaalwetenschapper Andreas Hermann en orthodontist Yijin Ren hebben met collega’s een bacteriedodende vulling voor 3D printers ontwikkeld. De eerste toepassing ligt in de tandheelkunde, maar ook a ...


Aanbevolen

01-02-2017 | Digitale histo-anatomische keramiekrestauraties | Uitgave 1/2017

Hoogesthetische restauraties binnen bereik

Het fabricageproces van hoogesthetische restauraties van tandkleurige vulmaterialen wordt momenteel gedomineerd door handmatige productieprocedures, waarvan de uitkomst sterk afhankelijk is van de kennis en vaardigheden van de uitvoerende …


Aanbevolen

01-08-2016 | De promotie | Uitgave 6/2016

In één keer door …

Als esthetiek een rol speelt tijdens extractie, kan een implantaat direct in de extractiealveole worden geplaatst. Dit past bij het huidige tijdsbeeld: veeleisende patiënten met als wens een mooi en direct resultaat. Kirsten Slagter heeft aan de …


Aanbevolen

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Driedimensionaal printen voor orale en maxillofaciale toepassingen

Door de opkomst van driedimensionale beeldvorming is het mogelijk om beelden niet alleen te gebruiken voor hun diagnostische waarde, maar kan er ook een virtuele planning van de chirurgische ingrepen gemaakt worden. Naast het bestuderen van de chirur


Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.