Skip to main content
main-content

12-06-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Tandartsentekort trekt Spaanse tandartsen aan

Door het tekort aan tandartsen in Nederland, zien Spaanse collega’s hun kans schoon om hier een baan te bemachtigen. In Spanje is er een overschot in het vak en verdienen ze bovendien maar weinig. Vooral in Noord- en Oost Nederland ziet men steeds vaker een buitenlandse tandarts. Dit komt omdat de Nederlandse tandartsen vaker richting de Randstad vertrekken om daar hun carrière op te bouwen. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

​​​​​​​

Geschat wordt dat er in Nederland zo’n 1.000 tandartsen werken die buiten Nederland zijn opgeleid. Het gaat onder andere om Duitse, Spaanse en Portugese tandartsen. Detacheringsbedrijf DPA is één van de werkgevers die de Spaanse tandartsen aanneemt. De tandartsen gaan eerst naar Oostenrijk voor een taalcursus, voordat zij in Nederland aan het werk gaan.

Naar schatting werken er zo’n 350 Spaanse tandartsen in ons land. Die toevoer van nieuwe tandartsen is hard nodig, want ieder jaar is er een tekort van 200 tandartsen in Nederland. Dit gat wordt opgevuld met buitenlandse tandartsen, zoals die uit Spanje.

Bron: www.nationalezorggids.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-06-2015 | Redactioneel | Uitgave 5/2015

Buitenlandse tandartsen

Er stromen meer tandartsen Nederland binnen dan dat er in Nederland afstuderen. Zou dat niet het geval zijn, dan dreigt hier een tekort aan tandartsen. Deze tandartsen hebben ons, belastingbetalers, niets gekost.


Aanbevolen

23-02-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Wolter Brands: Nederland moet meer tandartsen opleiden

Om de gevolgen van de vergrijzing onder tandartsen op te vangen, roept Wolter Brands, voorzitter van brancheorganisatie KNMT, op tot het opleiden van meer tandartsen. De oplossing ligt wat hem betreft niet in het naar Nederland halen van buitenlandse tandartsen.


Aanbevolen

01-10-2016 | De mening van de assistent | Uitgave 5/2016

Tandartsen moeten hier in Nederland zijn opgeleid

Een tandarts moet goed Nederlands kunnen spreken en schrijven. Met name het slecht of minder goed Nederlands spreken is een kwalijke zaak voor de communicatie met de patiënten en de medewerkers. Wat is de mening van jullie collegae hierover?


Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.