Skip to main content
main-content
Top

09-04-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Tandartsen, ziekenhuizen en fysiotherapeuten steeds vaker naar rechter voor hogere vergoeding

Tandartsen, ziekenhuizen en fysiotherapeuten stappen steeds vaker naar de rechter als ze er met zorgverzekeraars niet uitkomen over een marktconforme vergoeding. Deskundigen spreken over een gevaarlijke ontwikkeling. 


Wynand van de Ven, emeritus hoogleraar sociale ziektekostenverzekering aan de Erasmus Universiteit, vreest het ergste als deze ontwikkeling doorzet. ,,Dan dreigt een onbeheersbare kostenexplosie.’’

Ger Jager, voorzitter van de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze, heeft daar geen boodschap aan. Jager verwijt de verzekeraars ‘een zootje te maken van de tarieven voor zorg’. "Dat is één grote chaos’’, zegt hij. "De variatie in tarieven voor gelijke prestaties is enorm.’’

De Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze werd in 2014 opgericht toen toenmalig minister van volksgezondheid Edith Schippers de vrije artsenkeuze uit de wet wilde schrappen. Een poging die overigens strandde in de Eerste Kamer.

Jager voert nu een bodemprocedure tegen de vier grote zorgverzekeraars. "Ik ben boos omdat ze de vergoedingen steeds verder verlagen en steeds meer hinderpalen opwerpen om de vrije keuze van zorgverleners te dwarsbomen. Ik wil dat de rechter zich uitspreekt dat er vergoed wordt op basis van de werkelijke kosten.’’

Uitgebreide zorg

Gebruikelijk is dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders uitentreuren onderhandelen over de vorm van de zorg en de tarieven die daarvoor mogen worden gerekend. Op die manier weten de verzekeraars vooraf wat hun kosten zijn. De verzekeraar die het beste ‘inkoopt’ bij de ziekenhuizen kan daardoor of de laagste premie hanteren, of de meest uitgebreide zorg bieden.

Deze vlieger gaat niet op voor verzekerden met een naturapolis (driekwart van alle Nederlanders) die gebruikmaken van een fysiotherapeut of tandarts die géén contract heeft met een verzekeraar. De behandelaars vinden de vergoedingen bijvoorbeeld te laag, of zijn het niet eens met een door de verzekeraar opgelegd omzetplafond. 

(...)

Lees verder op de site van het Algemeen Dagblad.

Bron: Algemeen Dagblad

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


Beeldrechten