Skip to main content
main-content
Top

27-01-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Tandarts en orthodontist schieten tekort bij voorlichting over beugels

De informatie over orthodontiebehandelingen is volgens de Consumentenbond nog steeds niet op orde. Uit onderzoek blijkt dat tandartsen en orthodontisten onvoldoende informatie geven over de verschillende behandelingsmogelijkheden, de kwaliteitsverschillen en de bijbehorende prijzen.


Voorlichting niet optimaal

De Consumentenbod onderzocht met een enquete, in samenwerking met de NZa, de voorlichting van tandartsen en orthodontisten bij het plaatsen van een beugel. 25% van de 425 respondenten kreeg onvoldoende voorlichting. Ook de verplichte offerte voor een behandeling boven € 250,- bleef regelmatig achterwege of werd alleen op verzoek van de patiënt zelf verstrekt.

NZa

De NZa laat weten dat ze het afgelopen jaar alle tandartsen waarover een melding was, gewezen hebben op hun plicht om een patiënt goed voor te lichten. Veel tandartsen en orthodontisten doen het goed, maar er is ook een groep achterblijvers. Deze groep kan de komende tijd een controle verwachten.

Het onderzoek naar voorlichting orthodontie staat in de Consumentengids die 24 januari verscheen. In hetzelfde onderzoek is ook de informatievoorziening bij het plaatsen van kronen en het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling bekeken. Ook deze resultaten waren onder de maat.

Lees alle resultaten van het onderzoek.

Bron: Consumentenbond

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2006 | wo | Boek

Patiëntenvoorlichting en mondgezondheid

Voorlichting geven aan patiënten is een belangrijke taak binnen de gezondheidszorg. De opkomst van internet heeft het karakter van de voorlichting drastisch veranderd. Het studieboek Patiëntenvoorlichting en mondgezondheid is daarom volledig herzi

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.