Skip to main content
main-content
Top

26-10-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Tandarts beter informeren over complicaties antibioticaprescriptie

Onderzoek door de Minnesota Department of Health (MDH) wijst uit dat het teveel voorschrijven van antibiotica door tandartsen een significante rol speelt in infecties met Clostridium difficile, een ernstige en potentieel dodelijke bacterie die hevige diarree veroorzaakt. 

Het blijkt dat tandartsen moeite hebben met het maken van de juiste keuze als het om antibiotica voorschrijven gaat. De prescriptierichtlijnen geven verwarring. Tandartsen moeten beter geïnformeerd worden over de potentiële complicaties van antibioticaprescriptie, inclusief Clostridium difficile. 

De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd op de IDWeek van 4 tot 8 oktober in San Diego. IDWeek is een gezamenlijke vergadering van de Infectious Diseases Society of America, de Society for Healthcare Epidemiology of America, de HIV Medicine Association en de Pediatric Infectious Diseases Society. 

De American Dental Association (ADA) adviseert om niet langer preventief antibiotica voor te schrijven. Het risicio op een infectie is vaak kleiner dan het ontwikkelen van Clostridium difficile. Daarnaast zorgt het oneigenlijk gebruik van antibiotica voor het ontstaan van medicijnresistente bacteriën, die moeilijk te behandelen zijn.

Clostridium difficile staat in de top drie meest belangrijke antibioticaresistente dreigingen die er zijn.

Bron: Dental-tribune.com

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

09-09-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

5,7% minder antibiotica bij maandelijks voorschrijfoverzicht

Tandartsen die maandelijks een overzicht van hun voorschrijfgedrag van antibiotica onder ogen krijgen, schrijven daarna over een periode van 12 maanden 5,7% minder antibiotica voor dan tandartsen die ...

Aanbevolen

21-06-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Tandartsen en orthopeden eens over antibiotica

Patiënten die een gewrichtsprothese hebben en een mond- of tandheelkundige ingreep ondergaan, hoeven geen antibiotische profylaxe te krijgen om een infectie aan de prothese te voorkomen. Dit is de bel ...


Aanbevolen

2016 | wo | Boek

Antibiotica en infecties

Antibiotica in de tandheelkundige praktijk

Het duel tussen antimicrobiële middelen en micro-organismen is er één dat al jaren de wetenschap bezighoudt. Hierover werd in de zestiger jaren van de vorige eeuw nog gezegd dat: 'in 2000 er geen infectieziekten meer zijn'. 


  • Aanbevolen

    22-12-2015 | Web-TV on demand | E-learning

    Bijwerkingen van geneesmiddelen in de mondzorgpraktijk

    Aan de hand van diverse casus behandelen de sprekers een associatie van een bijwerking in samenhang met een aantal geneesmiddelen waar de tandarts vaak mee te maken krijgt in zijn praktijk. Daarbij komen de diverse pijlers van een gestructureerde manier (causaliteitsmethode) aan bod, waarbij het inzichtelijker wordt voor de tandarts of er werkelijk sprake is van een bijwerking.

Medicatie door tandartsen vooral bestrijding bacteriën, Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK)

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten