Skip to main content
main-content
Top

20-12-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Tandarts discrimineert en mishandelt assistente

Auteur:
Marijke Simons

Het moet niet gekker worden. Waren we op het eind van dit jaar al opgeschud door ernstige aanklachten tegen vrouwen via #MeToo, vorige week verscheen in de regionale krant van Zwolle, De Stentor, een zo mogelijk nog verrassender bericht over een tandarts die een assistente dermate discrimineerde en mishandelde dat hij op staande voet ontslagen werd. 


Korte lontjes

Korte lontjes kunnen tegenwoordig kennelijk overal vlamvatten. Tandartsen en assistenten krijgen daar in de praktijk ook nogal eens te maken, wanneer een heethoofdige patiënt problemen heeft met wachten of iets dergelijks.

Balie assistenten kunnen zelfs speciale cursussen volgen over omgang met lastige of agressieve mensen. Maar dat zelfs een tandarts het letterlijk zo bont maakt dat hij een assistente bont en blauw slaat, dat ‘slaat’ werkelijk alles. 

De tandarts die zich hieraan schuldig maakte, werd op staande voet ontslagen en moet de proceskosten van de rechtszaak betalen.

‘Jij bent afval’

Hoe heeft het zover kunnen komen?
De tandartsassistente, echtgenote van de eigenaar van tandartspraktijk Centrum Tandheelkunde Genemuiden (CTG), was door de tandarts, die daar net een maand werkzaam was, al meerdere malen beledigd. Toen hij op een dag haar een harde duw gaf en haar vervolgens uitschold voor ‘stomme Peruaan’ en ‘jij bent afval’, was voor haar de maat vol.
De assistente eiste voor de deur van het tandheelkundig centrum dat hij de sleutel van de praktijk in zou leveren, zodat hij de praktijk niet meer binnen kon komen. Daarop ging de tandarts door het lint en mishandelde haar. 

Doktersverklaring

Tegenover de rechtbank verklaarde de tandarts dat het verhaal over de mishandeling verzonnen was. Maar een doktersverklaring over de lichamelijke klachten van de tandartsassistente en foto’s van de blauwe plek en bult op haar hoofd, evenals rode striemen in haar nek ondersteunen volgens de rechtbank de aanklacht. 

De tandarts kreeg daarom niet de door hem geëiste ontslagvergoeding van bijna 40.000, sterker nog, hij moet van de Zwolse kantonrechter ook de proceskosten van 600 euro aan Centrum Tandheelkunde Genemuiden vergoeden.

Bron: De Stentor 4/12/2017

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten