Skip to main content
main-content

28-09-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Suikertax

Auteur:
Marijke Simons

Suiker, het zoete cariësgevaar, is weer in het nieuws geraakt, nu gebleken is dat de suikerindustrie al in de jaren vijftig doelbewust wetenschappelijk onderzoek heeft beïnvloed. In de aanloop naar de volgende verkiezingen pleit nrc.next in haar redactioneel van 23 september jl. daarom voor de invoering van een suikertax.

Productiequota

De lobby van suikerindustrie betrof zowel hoogleraren van Harvard (die werden betaald om een artikel te schrijven, waarin ontkend werd dat veel suiker eten en hartziekten kan veroorzaken) als de Wereldgezondheidsorganisatie (die het maximum van 5 % van de dagelijkse calorieën uit suiker in 2015 bijstelde tot 10%).

De suikermarkt in de Europese Unie was tot een paar jaar geleden beschermd. De suikerprijs werd binnen de EU kunstmatig hoog gehouden door middel van productiequota en importheffing op rietsuiker en ‘high fructose corn syrup’ (HFCS) van buiten de EU. Er waren exportsubsidies voor Europese rietsuiker.

Hypocriet

Inmiddels is aangetoond dat suiker wel degelijk ongezond kan zijn, dat suikerhoudende frisdrank kinderen echt dikker maakt, waardoor ze gezondheidsrisico’s lopen, ijveren supermarkten en de voedingsindustrie om het suikergehalte in hun producten te verlagen. Vrij hypocriet, want anderzijds lokken ze klanten nog steeds met suikeraanbiedingen.

Lagere suikerprijs

De bescherming van subsidies op rietsuiker wordt inmiddels stapsgewijs opgeheven, de suikerprijs is intussen in een paar jaar tijds gedaald van 700 naar 400 euro. In 2017 worden alle productiebeperkingen opgeheven en wordt de import van HFCS vrijgegeven. De bietsuikerproductie stijgt met 20% en de prijs daalt naar verwachting verder, waardoor voedingsmiddelenfabrikanten steeds vaker HFCS zullen gebruiken.

Probaat middel tegen cariës

Nu aantoonbaar vastgesteld is dat overmatig suikergebruik een rol kan spelen bij hart- en vaatziekten kan een Europese suikertax een probaat middel zijn tegen excessief suikergebruik.

Waarom wel hoge accijnzen op tabak en alcohol, producten die de gezondheid schaden, en niet op suiker, dat, behalve dat het hart en vaten geen goed doet, ook nog eens funeste gevolgen voor het gebit kan hebben. Immers: minder suiker, minder cariës.

Welke partij durft haar nek uit te steken en gaat dit in zijn verkiezingsprogramma opnemen?

Bron: nrc.next

Gerelateerd

Aanbevolen

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

30 Cariësrisico

Preventie heeft het kindergebit veel goed gedaan, 50% van de vijfjarige Nederlandse kinderen is klinisch cariësvrij. Maar de andere 50% van de peuters heeft gemiddeld acht caviteiten en bovendien is slechts 25% van deze caviteiten gerestaureerd (Schu


Aanbevolen

01-04-2011 | Uitgave 4/2011

Behandelmogelijkheden bij het oplossen van diepe carieuze laesies bij kinderen

In dit nummer van het Mondhygiënisten Vademecum het eerste deel van een serie artikelen over de ‘Behandelmogelijkheden bij het oplossen van diepe carieuze laesies bij kinderen’. In deze serie artikelen wordt diepe cariës omschreven als een carieuze l…Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten