Skip to main content
Top

14-04-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Stichting Jeugdtandverzorging Amsterdam luidt noodklok

Auteur: Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

In de Amsterdamse krant Het Parool stond een alarmerend artikel over het feit dat naar schatting 30.000 Amsterdamse kinderen niet naar de tandarts gaan. Belangrijkste redenen: ouders denken dat het niet nodig is voor een melkgebit of ze weten niet dat ze daarvoor verzekerd zijn. 

Verslechtering

Het Zilveren Kruis, de grootste zorgverzekeraar van de stad, heeft 61.500 verzekerde Amsterdamse kinderen. Vorig jaar bleek 29% van die kinderen  (leeftijd 2 tot 17 jaar) niet naar de tandarts zijn geweest. Op landelijk niveau lag het percentage in dat jaar op 20 %. En als ze uiteindelijk wel gaan, dan treft de tandarts zeer slechte gebitten aan. 

Dat is ook de ervaring van Katinka van de Griendt van Stichting Jeugdtandverzorging  Amsterdam, die tandarts is op een school in Osdorp. Zij constateert dat kinderen steeds vaker niet, of veel te laat, naar de tandarts gaan. Een situatie die volgens haar de afgelopen jaren verslechterd is. 

Om de kinderen die niet naar de tandarts gaan alsnog in de tandartsstoel te krijgen, gaat de Stichting Jeugdtandverzorging Amsterdam twee keer per jaar met een mobiele praktijk langs 120 scholen in Amsterdam. Zo worden 27.000 kinderen alsnog geholpen.

Onwetendheid ouders

In 1995 werd tandheelkunde voor volwassenen uit de basisverzekering geschrapt, maar, niet voor kinderen tot 18 jaar. De onwetendheid over de tandartsverzekering is bij veel ouders groot.
Van de Griendt: ‘Wat ik vaak hoor, is dat ouders denken dat het veel geld kost om hun kind naar de tandarts te brengen. Als ik vertel dat het gratis is, zijn ze stomverbaasd en melden ze hun kind direct aan.’
Maar er heerst bij ouders ook onwetendheid over het belang van controle van het melkgebit. Er zijn veel ouders die niet weten dat cariës en ontstekingen in het melkgebit blijvende gevolgen kunnen hebben.

Verschillen tussen stadsdelen

In Amsterdam varieert de frequentie van tandartsbezoek en de toestand van kindergebitten nogal eens tussen de verschillende stadsdelen. De Stichting Jeugdtandverzorging richt zich voornamelijk op de stadsdelen Noord, Zuidoost en Nieuw-West.

Van de Griendt: We kwamen vroeger ook op scholen in Zuid, maar daar ging bijna ieder kind al naar de tandarts. In de buitenwijken is de behoefte veel groter. Bij gezinnen uit een zwakker sociaal-economisch klimaat is de onwetendheid het grootst. Deze kinderen zijn ook nog eens extra kwetsbaar door een slecht consumptiepatroon en veel snoepen.’

Vooral voor deze ‘probleemgevallen’ wil de stichting gaan samenwerken met de gemeente en zorgverzekeraars, die (om privacy redenen) de enigen zijn die inzicht hebben in tandartsbezoek. Daardoor is het onmogelijk om deze kinderen te benaderen. Indien de situatie niet snel verbeterd, vreest Van de Griendt dat er een generatie met gebitsproblemen zal ontstaan. 

Adequate voorlichting  zowel over preventie door regelmatig tandartsbezoek (ook voor het melkgebit!) als over verzekeringsmogelijkheden is vereist. 

Bron: Het Parool

Gerelateerde informatie

Aanbevolen
Kindertandheelkunde

07-01-2016 | Nieuws

Artikel in Volkskrant over kindertandheelkunde roept felle reacties op

'Is Nederlands gebit in verval?' zo luidde de kop van een artikel in de bijlage van de Volkskrant van 12 december jl. Het betrof uitgebreide tandheelkundige behandelingen bij kinderen die onder narcos ...

 

Aanbevolen

2009 | Boek

Kindertandheelkunde 1

De tandheelkundige behandeling van kinderen heeft een eigen dynamiek. Kinderen groeien en ontwikkelen zich immers snel. Het gebit verandert, maar het patiëntje als geheel ook. In uw praktijk zult u steeds uw manier van communiceren moeten aanpasse

Aanbevolen

2013 | wo | Boek

Kindertandheelkunde deel 2

Het kind in ontwikkeling groeit en verandert. In uw praktijk krijgt u dan ook te maken met een patiënt met wie u in de loop der jaren steeds op een ander niveau communiceert. Bovendien heeft uw patiënt telkens aangepaste preventieve adviezen nodig. Tenslotte gelden ook wijzigende inzichten en richtlijnen waar het de uitvoering van de kindertandheelkunde betreft volgens het evidence based principe.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.