Skip to main content
Top

23-04-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Slijtage kindergebitten serieus probleem

Auteur: Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Michiel Eijkman luidt in nrc.next (d.d.11-04-2018) de noodklok over de toename van slijtage in kindergebitten, naar aanleiding van een artikel in Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde (NTvT), waarin staat dat dertig procent van de kinderen en jong adolescenten last heeft van gebitsslijtage.


Kauwproblemen en pijn

Een opmerkelijk fenomeen, zeker in vergelijking met gebitsslijtage bij ouderen, van wie ‘maar’ vijftien procent een dergelijke gebitsaandoening heeft. We hebben hier dus te maken met een serieus probleem, dat lastig te behandelen is. Immers: wanneer de slijtage geconstateerd wordt, is het leed al geschied, terwijl het kind nog een heel leven met dat gebit voor zich heeft. Gebitsslijtage wordt gedefinieerd als het verlies van harde delen van tanden, zoals het tandglazuur, waardoor tanden en kiezen steeds korter worden. Met alle gevolgen van dien. Van kauwproblemen tot pijn en gevoeligheden in het gebit. Om van verminderde esthetiek nog maar niet te spreken. Op oudere leeftijd brokkelen tanden en kiezen gemakkelijk af.

Chemisch of mechanisch

Er zijn meerdere oorzaken voor gebitsslijtage. Behalve chemisch, door de inwerking van zuren, kan gebitsslijtage ook een gevolg zijn van tandenknarsen. Slijtage door inwerking van zuren komt voor bij mensen met maag-en/of eetproblemen, die veel overgeven en bij (veelal) jonge mensen en sporters die met regelmaat fris- of sportdrankjes drinken. Bij die mensen ontstaat een zuur milieu in de mond, waarin tandglazuur oplost. Patiënten die tandenknarsen, hebben last van bruxisme, een aandoening die moeilijk te bestrijden is.

Onderzoek behandeling gebitsslijtage

Enkele jaren geleden is een groot onderzoek naar gebitslijtage gedaan door twee tandartsen van het Radboudumc, Bas Loomans en Niek Opdam, met name naar de behandeling ervan. Toen concludeerde de groep van zestien tandartszoekers dat een tandherstellende behandeling zo lang mogelijk uitgesteld moet worden, in ieder geval tot de oorzaak van de slijtage is verholpen. Herstellende behandelingen hebben dus pas zin als de personen in kwestie van hun lichamelijke aandoening of verkeerde levensstijl af zijn. Dat blijkt niet eenvoudig te realiseren en is in geval van een lichamelijke aandoening al helemaal niet haalbaar.

Volgens de onderzoekers zou daarom alleen de ernstigste schade hersteld moeten worden, bij voorkeur met minimale herstellende vultechnieken.

Schoolwaterdrinkproject

Nietsdoen en toekijken bij het verval van een gebit is voor een tandarts echter geen optie. Preventie en uitgebreide voorlichting zijn essentieel, vooral ook bij de patiënten die al aan deze aandoening lijden, om (verder) gebitsonheil te voorkomen. En fabrikanten en overheid moeten aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid bij dit gezondheidsprobleem.

In Engeland is sinds 6 april jongstleden de Sugartax op frisdranken van kracht. Er zijn schooldrinkwaterprojecten waarbij aan kinderen tijdens de lunchpauze water in plaats van frisdranken wordt verstrekt. Behalve voor kinderen die aan obesitas en diabetes lijden is het ook ook een uitkomst voor kinderen bij wie door de zuren van frisdranken het gebit vrijwel onherstelbaar beschadigd wordt.

Bron: nrc.next, 11 april 2018

Aanbevolen

2010 | wo | Boek

Bruxisme beteugelen

Herkennen, behandelen en stabiliseren

Tandartsen worden in hun praktijk vaak geconfronteerd met bruxisme: dagelijkse en nachtelijke parafunctionele activiteit, zoals knarsen, wrijven, klapperen en persen van de elementen. Het behandelen van bruxisme is complex, want de tandarts heeft te maken met zowel esthetische als functionele factoren. De juiste behandeling kiezen is dan ook niet gemakkelijk.

Aanbevolen

17-04-2014 | Nieuws

Het slechte sportgebit

2014 staat bol van de sportieve topprestaties: Olympische Winterspelen, het WK-schaatsen en -voetbal en grand slam tennistournooien en de Tour de France om enkele sportieve hoogtepunten te noemen. In de Tour worden gaatjes dichtgereden....'een tandartspraktijk beginnen' heet dat in wielrenjargon.....

Gingen die topsporters maar eens vaker naar de tandartspraktijk, want onlangs is gebleken dat veel sporters een slecht gebit hebben. Werk aan de winkel voor zowel de sportbeoefenaar als de tandarts.

Aanbevolen

25-06-2015 | Nieuws

Maagzuurremmers en hartinfarcten

In een recent verschenen artikel in PLoS One (van Public Library of Science) stellen Amerikaanse wetenschappers van de Stanford University dat maagzuurremmers de kans op een hartaanval verhogen. Nederlandse experts zeggen dat het onderzoek onvoldoende bewijs levert.

Aanbevolen
Yuri's tanden

16-08-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Yuri's tanden

Yuri van Gelder heeft na zijn ‘vergrijp’ op de Olympische Spelen (het consumeren van bier) via een rechtszaak zijn tanden laten zien. Een mooie aanleiding om ons te verdiepen in de sportdranken die we ...

 

 

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.