Michiel Eijkman luidt in nrc.next (d.d.11-04-2018) de noodklok over de toename van slijtage in kindergebitten, naar aanleiding van een artikel in Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde (NTvT), waarin staat dat dertig procent van de kinderen en jong adolescenten last heeft van gebitsslijtage.
Kauwproblemen en pijn
Een opmerkelijk fenomeen, zeker in vergelijking met gebitsslijtage bij ouderen, van wie ‘maar’ vijftien procent een dergelijke gebitsaandoening heeft. We hebben hier dus te maken met een serieus probleem, dat lastig te behandelen is. Immers: wanneer de slijtage geconstateerd wordt, is het leed al geschied, terwijl het kind nog een heel leven met dat gebit voor zich heeft. Gebitsslijtage wordt gedefinieerd als het verlies van harde delen van tanden, zoals het tandglazuur, waardoor tanden en kiezen steeds korter worden. Met alle gevolgen van dien. Van kauwproblemen tot pijn en gevoeligheden in het gebit. Om van verminderde esthetiek nog maar niet te spreken. Op oudere leeftijd brokkelen tanden en kiezen gemakkelijk af.
Chemisch of mechanisch
Er zijn meerdere oorzaken voor gebitsslijtage. Behalve chemisch, door de inwerking van zuren, kan gebitsslijtage ook een gevolg zijn van tandenknarsen. Slijtage door inwerking van zuren komt voor bij mensen met maag-en/of eetproblemen, die veel overgeven en bij (veelal) jonge mensen en sporters die met regelmaat fris- of sportdrankjes drinken. Bij die mensen ontstaat een zuur milieu in de mond, waarin tandglazuur oplost. Patiënten die tandenknarsen, hebben last van bruxisme, een aandoening die moeilijk te bestrijden is.
Onderzoek behandeling gebitsslijtage
Enkele jaren geleden is een groot onderzoek naar gebitslijtage gedaan door twee tandartsen van het Radboudumc, Bas Loomans en Niek Opdam, met name naar de behandeling ervan. Toen concludeerde de groep van zestien tandartszoekers dat een tandherstellende behandeling zo lang mogelijk uitgesteld moet worden, in ieder geval tot de oorzaak van de slijtage is verholpen. Herstellende behandelingen hebben dus pas zin als de personen in kwestie van hun lichamelijke aandoening of verkeerde levensstijl af zijn. Dat blijkt niet eenvoudig te realiseren en is in geval van een lichamelijke aandoening al helemaal niet haalbaar.
Volgens de onderzoekers zou daarom alleen de ernstigste schade hersteld moeten worden, bij voorkeur met minimale herstellende vultechnieken.
Schoolwaterdrinkproject
Nietsdoen en toekijken bij het verval van een gebit is voor een tandarts echter geen optie. Preventie en uitgebreide voorlichting zijn essentieel, vooral ook bij de patiënten die al aan deze aandoening lijden, om (verder) gebitsonheil te voorkomen. En fabrikanten en overheid moeten aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid bij dit gezondheidsprobleem.
In Engeland is sinds 6 april jongstleden de Sugartax op frisdranken van kracht. Er zijn schooldrinkwaterprojecten waarbij aan kinderen tijdens de lunchpauze water in plaats van frisdranken wordt verstrekt. Behalve voor kinderen die aan obesitas en diabetes lijden is het ook ook een uitkomst voor kinderen bij wie door de zuren van frisdranken het gebit vrijwel onherstelbaar beschadigd wordt.
Bron: nrc.next, 11 april 2018