Skip to main content
main-content

28-03-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Röntgenstraling bij beugelbehandelingen kan omlaag

Door gebruik te maken van twee extra hulpmiddelen tijdens het maken van röntgenfoto’s voor een beugelbehandeling, kan de röntgenstraling met circa zestig procent omlaag. Bovendien zijn de hulpmiddelen, na een realistisch aantal keren gebruiken, rendabel. Iets dat met een vrij simpele formule is te bepalen. Dit stelt Reinier Hoogeveen van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in zijn proefschrift dat hij 15 april bij de Vrije Universiteit verdedigt. 


Veel kinderen krijgen beugels en voor die beugelbehandelingen worden röntgenfoto's gemaakt. Per jaar zijn dat heel veel foto's en al die foto's verhogen het risico op het ontstaan van tumoren een klein beetje. Al die kleine risico’s bij elkaar opgeteld, worden uiteindelijk een reëel risico. Daarom is het belangrijk om foto's met zo min mogelijk straling te maken. 

Schildklierprotector

Hoogeveen onderzocht voor zijn promotie twee hulpmiddelen die de dosis voor de beugelpatiënt bij een röntgenfoto van de zijkant van het gezicht, kunnen verlagen. De eerste was een schildje dat het gebied boven de schedelbasis afschermt van straling, daar waar geen diagnostische informatie te vinden is. Het tweede was een schildklierbeschermer die de schildklier, een gevoelig orgaan, buiten de straling houdt. Deze protector is zo ontworpen dat de nekwervels zichtbaar blijven. Aan de hand van de nekwervels kan de beugeltandarts de groei van de patiënt inschatten. Dat kan helpen bij het bepalen van de juiste timing van de beugelbehandeling. 

Rendabel 

Uit het onderzoek van Hoogeveen blijkt dat deze hulpmiddelen samen de dosis van de opname verlagen met ongeveer zestig procent.  Maar is het rendabel om te investeren in het verlagen van een dosis die al laag is? Die vraag onderzocht Hoogeveen ook. Hij vergeleek verschillende kosten-bateanalyse methoden en ontdekte dat met een vrij simpele formule het minimum aantal opnamen kan worden bepaald dat nodig is om kosteneffectief te zijn. De twee geteste hulpmiddelen bleken na een realistisch aantal keren gebruiken rendabel te zijn. 

Link naar proefschrift via DARE: Dose reduction in Orthodontic Radiology

Bron: ACTA

Lees hier het interview met Reinier Hoogeveen over zijn onderzoek >>

Aanbevolen

01-06-2016 | De promotie | Uitgave 5/2016

Dosisverlaging bij orthodontische röntgenfoto’s

Om een orthodontisch behandelplan te maken worden röntgenfoto’s gemaakt. Dit gaat gepaard met een stralingsdosis voor de patiënt. De gemiddeld jonge orthodontiepatiënten zijn gevoeliger voor de negatieve effecten van straling. Omdat een hoog …


Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.