Skip to main content
main-content
Top

02-01-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Positief effect als tandarts patiënt adviseert te stoppen met roken

Veel rokers gaan jaarlijks naar de tandarts en huisarts, maar stoppen met roken wordt zelden besproken. Tegelijkertijd heeft het een positief effect als juist de tandarts of huisarts de patiënten adviseert te stoppen met roken.


Positief effect

Het Trimbos heeft een factsheet over het bespreken van (stoppen met) roken door de zorverlener opgesteld. 

De tandarts en medisch specialist spreken met respectievelijk één vijfde en één derde van hun rokende patiënten over roken. Het advies van huisartsen, tandartsen en medisch specialisten om te stoppen met roken heeft een positief effect op het stoppen met roken van de patiënt. Onderzoek laat zien dat een duidelijke, sterke en op de patiënt afgestemde boodschap die maar weinig tijd in beslag neemt al een significant positief effect kan hebben.

Richtlijnen stoppen met roken

Op 1 december verschijnt de Update van de Richtlijn behandeling van tabaksverslaving. Gezien de winst die er nog te behalen valt met betrekking tot het bespreken van (stoppen met) roken door onder andere de tandarts ligt hier een belangrijke kans om aandacht te genereren voor de optimale implementatie van de aangepaste richtlijn bij zorgverleners.

Lees de factsheet Het bespreken van (stoppen met) roken door de huisarts en andere zorgverleners in de bijlage >>

Bron: Trimbos Instituut

Gerelateerde content

Aanbevolen

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7 Stollingsstoornissen

De bloedstolling van patiënten kan door verschillende oorzaken, zoals erfelijke factoren of geneesmiddelgebruik, zijn verminderd. Dit zal soms aanleiding geven tot orale manifestaties. Uiteraard is na een bloedige tandheelkundige ingreep een goede bl


Aanbevolen

01-03-2012 | Uitgave 3/2012

Bij een goed gemotiveerde, rokende patiënt zou ik ‘motivational interviewing’ willen toepassen om hem te laten stoppen met roken. Hoe evidence based is deze methode en hoe ziet deze er stapsgewijs uit?

Motivational Interviewing (MI) wordt in de gezondheidszorg op vele terreinen met succes toegepast, o.a. bij verslaving, hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes, obesitas, roken etc. (Burke e.a.

2004


Aanbevolen

01-03-2005 | TP selectief | Uitgave 3/2005

Na stoppen met roken een tijdelijk verhoogde bloedingsneiging

Bij rokers zijn de tekenen van een tandvleesontsteking minder uitgesproken dan bij niet-rokers. Het is algemeen aanvaard dat onder meer de bloedingsneiging van het tandvlees in het geval van een ontsteking bij rokers lager is. Over het mechanisme dat…
Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten