Skip to main content
main-content

31-08-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Pijnstiller zonder bijwerkingen ontdekt

Een team van Amerikaanse en Duitse wetenschappers denkt een pijnstiller te hebben ontdekt zonder bijwerkingen. Het nieuwe molecuul, PZM21, bleek in dierproeven de pijn net zo goed te bestrijden als morfine. Zo bericht het Pharmaceutisch weekblad.

Binnenkort publiceert Nature de resultaten van dit onderzoek, schrijft De Volkskrant. “Dit is sensationeel”, zegt Frank Huygen, hoogleraar pijngeneeskunde aan het Erasmus MC in de krant.

Meestal experimenteren wetenschappers met chemische varianten van bestaande geneesmiddelen, maar het Amerikaans-Duitse team liet in computersimulaties miljarden verschillende chemische structuren koppelen aan de morfinereceptor in het brein. Ze keken hoe die structuren delen van de hersenen beïnvloeden die kunnen zorgen voor bijwerkingen zoals verstopping of ademhalingsproblemen, een veelvoorkomende bijwerking bij huidige pijnstillers.

In het proefdieronderzoek werden muizen op een hete plaat gezet, waarna de wetenschappers konden zien of ze hun pootjes optrokken, eraan gingen likken of weg probeerden te springen. De muizen leken niet verslaafd te raken aan het spul.

Huygen wijst er in de krant op dat het geneesmiddel wel verder moet worden getest bij mensen: “Het is altijd oppassen met te vroeg juichen bij doorbraken in het laboratorium. Misschien blijkt over een jaar dat het nieuwe middel toch voor onverwachte bijwerkingen zorgt.”
Bron: Pharmaceutisch weekblad

Gerelateerd

Aanbevolen

01-06-2016 | Reacties van lezers | Uitgave 5/2016

Pijnstilling in de mondzorg

Pijnklachten in en rond de mond komen veelvuldig voor. Mondzorgverleners zullen dan ook regelmatig pijn medicamenteus behandelen. Het voorschrijven van pijnstillers of het adviseren over het gebruik van pijnmedicatie moet derhalve goed en …

Aanbevolen

22-12-2015 | Web-TV on demand | Web-TV

Bijwerkingen van geneesmiddelen in de mondzorgpraktijk

Aan de hand van diverse casus behandelen de sprekers een associatie van een bijwerking in samenhang met een aantal geneesmiddelen waar de tandarts vaak mee te maken krijgt in zijn praktijk. Daarbij komen de diverse pijlers van een gestructureerde manier (causaliteitsmethode) aan bod, waarbij het inzichtelijker wordt voor de tandarts of er werkelijk sprake is van een bijwerking.

Aanbevolen

01-05-2016 | Feedback post | Uitgave 4/2016

Een blijvend dilemma

Twee vragen in twee opeenvolgende dagen!

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.