Skip to main content
Top

29-06-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Oil pulling revisited

Auteur: Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Oil pulling. Heeft niets van doen met olieboringen of Britten die zich uit de EU terugtrekken. Toch nieuwswaardig, want er wordt in het juninummer van Standby opnieuw aandacht geschonken aan deze eeuwenoude mondverzorgingsmethode.

Heilzame werking

Hoewel gedegen wetenschappelijk onderzoek ontbreekt, steekt het fenomeen 'oil pulling' de laatste jaren elke zomer wel weer ergens de kop op. Ditmaal echter opmerkelijk, omdat 'Ditte' in haar column in Standby als tandarts vol verbazing opmerkt dat een patiënt, op wiens slechte parodontale situatie zij haar greep leek te hebben verloren, na enige tijd haar praktijk weer betrad met gezond tandvlees, 'geen bloedingen en mooi roze!' Hij vertelde haar zijn 'geheimpje': hij deed al twee maanden aan oil pulling. Ditte concludeert: 'Oil pulling werkt als botox, en niet alleen tegen ongezond tandvlees! Ik raad het inmiddels mijn patiënten aan.'

Na de oncoloog die dit eeuwenoude fenomeen weer op de kaart zette nu dus ook een tandarts, die de heilzame werking onderkent. Maar er zijn ook felle tegenreacties, die wijzen in de richting van kwakzalverij. Daarom hernieuwde aandacht voor deze omstreden mondverzorgingsmethode, ditmaal aangezwengeld door een artikel dat in datzelfde nummer van Standby aan oil pulling gewijd werd.

De ins and outs of oil pulling

De hele discussie werd gestart door de Russische oncoloog Dr. Fedor Karach, die de gezondheidsmethode, 'kavala graha', zoals beschreven in de eeuwenoude Indische gezondheidsleer Ayurveda, rond 1990 opnieuw ging toepassen. Oil pulling zou gifstoffen uit het lichaam trekken. In 2008 kreeg het fenomeen wereldwijde aandacht door het boek 'Oil Pulling Therapy: Detoxifying and Healing the Body Through Oral Cleansing' van natuurgeneeskundig therapeut en voedingsdeskundige Bruce Fife. 

Door met oil pulling te ontgiften zou de stofwisseling geactiveerd worden en ook zou oil pulling een bijzonder positieve uitwerking hebben op longen, nieren, hart, lever en bloed. Zou zodoende effectief zijn bij bestrijding van kwalen als als hoofd- , tandpijn, eczeem, allergieën, maagzweren, bronchitis en trombose. Dit alles kan, volgens Fife, eenvoudig bewerkstelligd worden door dagelijks een kwartier lang de mond te spoelen met olie.

Het idee er achter is dat het mondslijmvlies stoffen snel opneemt (vgl. medicijnen of vitamines die onder de tond moeten smelten), dus ook schadelijke bacteriën, die door het tussen de tanden doorpersen van olie, door het te 'duwen, trekken en kauwen' aan de olie gebonden worden. De meeste oliën hebben antibacteriële, sommige (sesamolie) anti-inflammatoire  eigenschappen. Door de olie vervolgens uit te spugen zouden bacteriën uit mond en lichaam verwijderd ('getrokken')  worden. Een andere theorie benadrukt het preventieve effect, op deze manier kunnen gifstoffen en bacteriën niet verder in het lichaam terechtkomen.

Op tandheelkundig gebied zou oil pulling soelaas kunnen bieden bij problemen op parodontaal gebied, zoals ontstekingen, bloedingen en loszittende elementen, het zou de tanden, het tandvlees en de kaak versterken, gaatjes in het gebit herstellen, de tanden bleken, preventief werken voor gingivitis, en ook halitose en een beslagen tong zouden hiermee effectief bestreden kunnen worden.

Seizoensgebonden wondermiddel?

Opvallende overeenkomst in de verschenen artikelen over dit onderwerp is de verschijningsdatum, heel veel Nederlandse publicaties over oil pulling verschenen in mei-augustus. Echter: niets nieuw onder de zon.

Het positieve effect van oil pulling voor de (mond)gezondheid werd al in juni 2008 uitgebreid beschreven in Het Blad (over voeding en gezondheid):  'Oil pulling ontgift en verjongt je lichaam', in juni in het daaropvolgende jaar besteedde Gezondheidinfonu.nl aandacht aan de bijzondere effecten van oil pulling, dat 'een schoon en soepel lichaam, meer energie en  gezonde tanden' teweeg zou brengen, verschillende hippe blogs haakten daar op in en bezongen de positieve werking ervan en in augustus 2013 werd het fenomeen uitgebreid onder de loep genomen door het maandblad Happinez: 'Zo simpel, zo gezond', waarbij wetenschappelijk onderzoek aangehaald werd ter ondersteuning van de heilzame werking. Dit artikel werd vervolgens in mei 2014 door jurist Laurens Dragstra neergesabeld in een artikel onder de titel: 'Oilpulling, een mond vol nonsens' (kloptdatwel.nl).

Dragstra haalt daarbij een onderzoek van neuroloog Steven Novella aan, die zich uiterst kritisch uitlaat over het niveau van de geciteerde 'wetenschappelijke' onderzoeken, die volgens hem studies van slechts 20 personen betroffen en in bladen verschenen 'met een impact van 0,00' en steeds door dezelfde auteur beschreven zouden zijn. Novella concludeert dat in ontwikkelingslanden oil pulling weliswaar beter is dan niets doen, maar noemt Karach tegelijkertijd een 'typische verkoper van slangenolie.' Ook Floor Jaspers maakt met zijn artikel in het Tijdschrift voor praktijkondersteuning , juni 2014,  'Ontgiften is onzin' gehakt van de helende werking van oil pulling. Hij haalt kennisspecialist voedselveiligheid van het Voedingscentrum Staphan Peters erbij die stelt dat je het lijf geen dienst bewijst met detoxen, omdat de lever als een uitstekende detoxmachine functioneert, die lever werkt nonstop en is met detoxen niet te beïnvloeden.

Controverse

Voorstanders, tegenstanders, medici versus kwakzalvers? Toch niet. Tandarts Ditte vindt de plotselinge ommezwaai in de mondgezondheid van haar patiënt zo opmerkelijk dat zij daar een column aan wijdt. Voor haar staat onomstotelijk vast dat het werkt, zij heeft in haar eigen praktijk tot haar grote verbazing moeten constateren dat zo'n eenvoudige methode haar patiënt van hardnekkig klachten afgeholpen heeft. Reden waarom wij dit nieuws tijdens in deze zomermaand met u delen. Wordt ongetwijfeld weer vervolgd.... Volgende zomer?

Bron: Standby juni 2016, Kloptdatwel.nl, mei 2014, Tijdschrift voor  praktijkondersteuning, juni 2014, Happinez, augustus 2013,  Gezondheidsinfonu.nl, juni 2009, Het Blad, juni 2008.    

Gerelateerd

Alles over speeksel en (mond)gezondheid

























 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.