Skip to main content
Top

10-11-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

NZa valt binnen bij tandartspraktijk in Limburg

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De NZa is een onderzoek gestart bij een tandartsenpraktijk in Limburg. De toezichthouder kreeg signalen dat deze praktijk via een oneigenlijke constructie patiënten te veel laat betalen voor materiaal- en techniekkosten zoals kronen en bruggen. Als onderdeel van het onderzoek heeft de NZa een bezoek gebracht aan de praktijk. 

Het bezoek maakt onderdeel uit van het onderzoek dat de NZa eind juni gestart is naar het doorberekenen van materiaal- en techniekkosten. Begin augustus bracht zij een bezoek aan een keten van praktijken in de Randstad. Na dit bericht ontving de NZa verschillende meldingen over mogelijke misstanden op dit vlak. Dit heeft geleid tot dit onderzoek in Limburg.

Inkoop van kronen

De NZa krijgt vaker signalen dat tandartsen, orthodontisten en tandprothetici hun patiënten te veel laten betalen via prijsopdrijvende constructies. De NZa stelt maximumtarieven vast voor tandartsen. Zij maakt hierbij een uitzondering voor materialen zoals kronen, zodat patiënten de mogelijkheid hebben de kroon te kiezen die zij graag willen hebben. Hier staat tegenover dat het NZa van tandartsen verwacht dat zij een kroon bij een patiënt in rekening brengen voor dezelfde prijs als waarvoor zij deze hebben ingekocht. Dit betekent dus ook dat als de aanbieders korting krijgen bij de inkoop van kronen, zij deze volledig door moeten geven aan hun patiënten.

De KNMT deelt de inzet van de NZa om te voorkomen dat patiënten onterecht te veel betalen voor een kroon. Tandartsen, orthodontisten en tandprothetici die via oneigenlijke constructies de prijs opdrijven moeten worden aangepakt, vindt de KNMT. Zij schaden het vertrouwen van de patiënt en brengen de beroepsgroep met hun gedrag in diskrediet.

Inkoopvoordelen lonend voor patiënt als tandarts

De KNMT en de NZa constateren dat de huidige regel belangrijke voordelen met zich meebrengt voor zowel tandarts als patiënt, bijvoorbeeld het feit dat hiermee alle ruimte is voor variatie en innovatie in materiaalkeuze. Tegelijkertijd is de KNMT van mening dat de regel nog beter zou zijn als inkoopvoordelen lonend zouden zijn voor zowel de patiënt als de tandarts. De NZa en de KNMT gaan hier samen over in gesprek.

Bron: NZa

Gerelateerd

Aanbevolen

30-06-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

NZA gaat toezien op kronen en bruggen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat "scherp toezien" of consumenten niet te veel betalen voor hun kronen en bruggen, meldt de toezichthouder donderdag. Kortingen die tandartsen ontvangen bij de ...

Aanbevolen
NZa maakt per 1 maart een aantal nieuwe combinaties met J80 mogelijk

03-03-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

NZa maakt per 1 maart een aantal nieuwe combinaties met J80 mogelijk

1 maart is de nieuwe NZa tariefbeschikking tandheelkundige zorg ingegaan, met daarin opgenomen een aantal nieuwe combinaties met prestatie J80 (twee implantaten in de onderkaak voor een implantaatgedr ...


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.