Skip to main content
main-content
Top

09-08-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

NZa onderzoekt keten van tandartspraktijken

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek bij een keten van tandartsenpraktijken in de Randstad. De toezichthouder heeft signalen gekregen dat deze keten patiënten te veel laat betalen voor materiaal- en techniekkosten, zoals kronen en bruggen.

De toezichthouder controleert de administratie van de praktijken. Tijdens het onderzoek kan de zorg die de praktijken verlenen gewoon doorgaan. De naam van de keten maakt de NZa niet bekend, want de organisatie doet geen mededelingen over lopende onderzoeken. De controle bij de keten van tandartsenpraktijken maakt onderdeel uit van het onderzoek dat de NZa eind juni gestart is naar het doorberekenen van materiaal - en techniekkosten.

De NZa krijgt signalen dat tandartsen, orthodontisten en tandprothetici hun patiënten soms te veel laten betalen voor materiaal- en techniekkosten. "De kortingen die aanbieders in de mondzorg ontvangen bij de inkoop van deze materialen en technieken, moeten zij volledig doorberekenen aan hun patiënten", schrijft de NZa in een verklaring. "Als zij deze korting in hun eigen zak steken, zijn de patiënten de dupe want zij betalen een te hoge rekening."

Onterecht hoge declaraties

De NZa wijst erop dat onterecht hoge declaraties leiden tot hogere zorgkosten en die betalen burgers via de premie voor de zorgverzekering. "Daarom treden overheid en ketenpartners hiertegen op." Consumenten kunnen zelf moeilijk controleren of hun tandarts of orthodontist een juiste prijs vraagt voor materialen en technieken. Voor hen heeft de NZa tips opgesteld.

Bron: Skipr

Gerelateerd

Aanbevolen

01-09-2015 | Web-TV on demand | E-learning

Praktijkvoering voor tandartsen

Veel tandartspraktijken worden steeds groter. En meer stoelen is meer personeel én een complexer praktijkmanagement. Er komt van alles bij kijken waar u misschien in eerste instantie niet op gerekend had, niet alleen het managen van personeel, maar ook: met welke wet- en regelgeving heeft u dan te maken?

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten