Skip to main content
main-content
Top

21-04-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Nieuwe Richtlijn Infectiepreventie in de mondzorg

Deze maand is de geactualiseerde Richtlijn Infectiepreventie voor de mondzorg ingegaan. De richtlijn is geautoriseerd door KNMT, NVM, NVMN, ONT, Stichting WIP en VHIG. De Richtlijn is gericht op preventie van zorggerelateerde infecties.

Veranderingen

Er zijn twee grote veranderingen ten opzichte van de oude Richtlijn. Als eerste het recap verbod. Het recap verbod komt voort uit wetgeving van de Europese Unie uit 2012. Een tweede verandering zijn de richtlijnen voor waterkwaliteit. Deze volgen uit de waterwet van 2010. Verder komen alle infectieziektes aan bod en wordt het duidelijk wanneer je als mondzorgprofessional niet mag werken. Daarnaast zijn er nog wat minder grote aanpassingen, zoals het verbieden van nagellak en schoenen die open zijn van boven.

Lees hier de Richtlijn Infectiepreventie in mondzorgpraktijken (KNMT)

Bron: KNMT

Aanbevolen

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Infectiepreventie

Patiëntveiligheid is een essentieel aspect van goede zorg en infectiepreventie is een belangrijk onderdeel daarvan. De preventieassistent draagt tijdens het zelfstandig behandelen persoonlijke verantwoordelijkheid voor het leveren van goede, dus veil

Aanbevolen

2011 | hbo | Boek

Infectiepreventie van A tot Z

Goede hygiëne en aandacht voor infectiepreventie zijn een vereiste voor elke tandartspraktijk. Tandartsassistentes dienen consequent alle maatregelen voor een optimale praktijkhygiëne te treffen.

Aanbevolen

05-03-2015 | Nieuws

Herziene WIP-richtlijnen toegespitst op persoonlijke hygiëne en beschermmiddelen

Er is inmiddels weer veel veranderd in wet- en regelgeving en daarmee zijn ook de WIP-richtlijnen aangescherpt. Een en ander is verduidelijkt of geeft juist weer ruimte voor interpretatie. Bijgaand de ...

Aanbevolen

01-12-2014 | Nieuws | Uitgave 6/2014

Stappenplan Legionella-beheersing

De waterkwaliteit van veel tandartspraktijken voldoet niet voldoet aan de in de WIP-richtlijn gestelde norm, dit blijkt uit een onderzoek uit 2012 onder 211 tandartspraktijken, uitgevoerd door ACTA-onderzoekers Wim Crielaard en Rob Exterkate (Nederla…

Aanbevolen

12-06-2014 | Nieuws

Onaangekondigde visites, sancties en.....preventie

Het was afgelopen maand weer driemaal raak: de Inspectie voor de Gezondheidszorg sloot tandartspraktijken in Barendrecht, Echt-Susteren en Ridderkerk. Onaangekondigde visites door de Inspectie van Gezondheidszorg blijken nog steeds terechte, maar vervelende consequenties te hebben.

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.