Skip to main content
Top

21-04-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Nieuw inzicht in het mechanisme van TMG-kraakbeenafbraak bij kinderen met jeugdreuma

Auteur: Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het promotieonderzoek van Hessam Tabeian aan het ACTA moet nieuw licht gaan werpen op het mechanisme van TMG-kraakbeenafbraak bij kinderen met juveniele idiopathische artritis, ofwel jeugdreuma.


Juveniele idiopathische artritis (JIA) is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door blijvende ontsteking van een of meerdere gewrichten. Het synoviaal weefsel rond het gewrichtskraakbeen wordt dikker door ontstekingscellen, waardoor de hoeveelheid synoviaal vocht toeneemt. Met als resultaat zwelling, pijn, gewrichtsbeperking, slijtage aan het kapweefsel en bot en stijfheid van het gewricht.

Varkenskoppen

Het promotie onderzoek van Tabeian, bij de secties Orale Celbiologie en Orale Kinesiologie van het ACTA, richt zich specifiek op de kraakbeencellen van het temporomandibulaire gewricht (TMG), met name op de ontstekingsfactoren en hoe deze te neutraliseren. Inzicht in deze materie kan bijdragen aan de behandeling van kraakbeenafbraak bij kinderen die lijden aan juveniele idiopathische artritis.

Hierover is nog weinig bekend, omdat dit gewricht bij mensen moeilijk te onderzoeken is. Het wordt als onethisch gezien om samples uit het temporomandibulaire gewricht af te nemen bij kinderen met JIA.

Tabeian: 'Voor het onderzoek gebruik ik kraakbeencellen van kaakgewrichten van varkens. De varkenskoppen zijn afkomstig uit het slachthuis (slachtafval), dus de varkens zijn niet speciaal voor mijn onderzoek geslacht.' Door TMG-kraakbeencellen uit jonge varkens te gebruiken en omdat het kaakgewricht van varkens erg lijkt op dat van mensen, kan Tabeian de klinische situatie van kinderen die lijden aan JIA nabootsen.

Opzet onderzoek

De leidende vragen in het onderzoek zijn:
1.Welke kraakbeenafbrekende enzymen nemen toe door ontstekingsfactoren in TMG-kraakbeencellen?
2.Kan mechanische belasting de pathologische expressie van kraakbeenafbrekende enzymen door ontstekingsfactoren neutraliseren?

Tabeian maakt gebruik van een in vitro-model, waarbij kraakbeencellen uit het varkenskaakgewricht in een hydrogel (in 3D) worden gekweekt, met en zonder ontstekingsfactoren. 'Ik onderzoek de expressie van kraakbeenafbrekende enzymen die door ontstekingsfactoren worden gemoduleerd. Tevens onderzoek ik of mechanische belasting de pathologische expressie van kraakbeenafbrekende enzymen kan verminderen', aldus Tabeian.

Met zijn promotieonderzoek hoopt hij nieuwe kraakbeenafbrekende enzymen te identificeren. Aan de hand daarvan kunnen dan hopelijk nieuwe medicamenteuze behandelingen voor kinderen met juveniele idiopathische artritis worden ontwikkeld. Ook levert het onderzoek nieuwe inzichten op die zouden kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling van een fysiotherapeutische behandeling voor kinderen met jeugdreuma.

Bronnen: NTvT, Erasmus MC-Sophia

Aanbevolen

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

19 Reumatische ziekten

Reumatische ziekten komen frequent voor. Deze heterogene groep van vaak chronische aandoeningen kan zich op diverse manieren in de mondholte manifesteren. Zo kan bij sommige van deze aandoeningen het temporomandibulaire gewricht betrokken raken. Ook

Aanbevolen

2015 | Boek

Orale kinesiologie

Temporomandibulaire disfuncties, bruxisme, gebitsattritie en slaapapneu

Reeds van oudsher speelt de tandarts een belangrijke rol bij de preventie en de bestrijding van de negatieve gevolgen van chemische en bacteriologische bedreigingen van het kauwstelsel. De infecties en ontstekingen die hier het gevolg van kunnen z

Aanbevolen

01-08-2009 | gnathologie

Het gebruik van een opbeetspalk voor de behandeling van TMD

Temporomandibulaire disfunctie (TMD) is een collectieve term voor een groep aandoeningen waarbij de kauwspieren, de kaakgewrichten of beide betrokken zijn. Daarnaast zijn psychosociale factoren van invloed. Er bestaat consensus dat TMD wordt veroorza…

Aanbevolen

01-01-2005 | Boekbespreking

GOHAI en OHIP

De afgelopen 25 jaar is er veel onderzoek gedaan naar de impact van ziekte op de kwaliteit van leven, ook die van tandheelkundige ziekten daarop. Zo is bijvoorbeeld in 1989 onderzocht of een aandoening als TMD (temporomandibulaire disfunctie) meer of…

Aanbevolen

01-08-2014 | Feedback post

Reuma is niet altijd reuma

Ad casus 1:

De

‘hoge prednisondosering’

bij een ‘soort reuma’: het zijn kreten zonder veel informatieve waarde. Maar gelet op het geslacht en de

Aanbevolen

01-11-2007 | Feedback post

AB-profylaxe en acuut reuma?

De volgende vraag bereikte mij: “Het betreft een patiënte die ‘sinds haar jeugd acuut reuma’ heeft. Moet zij alleen antibiotica innemen voor bloedige ingrepen (extracties, endo, parodontale behandeling, subgingivaal tandsteen)? Een collega zegt dat A…

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.