Skip to main content
main-content
Top

12-10-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Naaldenfobie en prikincidenten wellicht verleden tijd

Auteur:
Marijke Simons

In de Verenigde Staten wordt sinds kort gebruik gemaakt van een verdoving die toegediend wordt via een, door de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit voor dat doel goedgekeurde, neusspray. De werking ervan werd door de hoofdonderzoeker bij toeval ontdekt.


Nare injectie

Er zijn nogal wat patiënten, waaronder ik, die een verdovingsinjectie geen pretje vinden. Dan wordt er niet zozeer tegen de tandheelkundige behandeling zelf, maar de nare injectie opgezien. Goed nieuws voor patiënten met die zich daarin herkennen, want onderzoekers van Penn State University hebben in een dubbelblind gerandomiseerd fase-3-onderzoek aangetoond dat ook via een neusspray elementen in de bovenkaak verdoofd kunnen worden.

Het betreft de zogenoemde Kovanaze-spray, die bestaat uit het anestheticum tetracaïne en een middel om de neus vrij te maken: oxymetazoline.

Toevallig ontdekt

De ontdekking van de verdovende werking van neusspray voor elementen in de bovenkaak werd toevallig door hoofdonderzoeker Elliot Hersh van de University of Pennsylvania School of Dental Medicine ontdekt, toen hij een ingreep aan een gebroken neusschotje moest ondergaan. De verdovende neusspray die hij daartoe toegediend kreeg bleek niet alleen zijn neus, maar ook zijn tanden verdoofd te hebben. Hersh heeft vervolgens een onderzoeksteam samengesteld, waarmee hij een fase-3 onderzoek uitgevoerd heeft.

100 patiënten kregen tien minuten voor een tandheelkundige behandeling in de bovenkaak twee doses Kovanaze-spray toegediend en 50 patiënten een placebo-spray. Indien tijdens de ingreep pijn ervaren werd, werd een derde dosis neusspray gegeven en als de pijn aanhield werd alsnog een ‘reddingsinjectie’ met een regulier anestheticum toegediend. 88% van de patiënten die de verdovingsspray hadden gekregen, had tijdens de behandeling geen reddingsinjectie nodig. In de groep die tijdens de restauratie placebo-spray toegediend hadden gekregen, bleek dat 28% te zijn. Het percentage succesvolle behandelingen met de Kovanaze-spray is vergelijkbaar met een reguliere injectie met lokale verdoving.

Kinderen

Op basis van deze klinische trial heeft de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA het gebruik van Kovanaze-spray goedgekeurd voor simpele restauraties bij volwassenen met een lichaamsgewicht van minimaal 40 kilogram.

Het succesvolle onderzoek heeft ertoe geleid dat Hersh en zijn team een vervolgonderzoek gaan doen, om te ontdekken of ook voor ingrijpender tandheelkundige behandelingen, zoals wortelkanaalbehandelingen of biopsieën, Kovanaze-spray kan worden ingezet.

Ook wil men bekijken of de spray ook voor kinderen geschikt is. Hersh: ‘Zeker voor kinderen is een neusspray een uitkomst: een tandartsbezoek wordt een stuk minder stressvol als we geen naald nodig hebben voor de verdoving.’

Op dit moment kan de Kavanaze-spray in sommige gevallen al een uitkomst zijn voor mensen met een fobie voor naalden en verlaagt het tegelijkertijd de kans op prikincidenten.

Bron: Journal of the American Dental Association

Gerelateerd

Aanbevolen

01-03-2015 | Feedback post | Uitgave 2/2015

Duizeligheid door lokale anesthesie?

Een tandarts schrijft:‘Geachte mevrouw Abraham- Inpijn, Graag wil ik u de volgende casus voorleggen: een patiënt van 49 jaar, gezond voor zover hij zelf weet, geen bijzonderheden uit anamnese. Sport behoorlijk intensief


Aanbevolen

01-01-2014 | Uitgave 1/2014

Waar moet je als mondhygiënist op letten bij het toedienen van mandibulair blok anesthesie?

Een mandibulair blok kan op drie verschillende methoden worden aangebracht: met de Gow- Gates techniek, de Varizani-Akinosi techniek of middels een klassiek mandibulair blok. In de dagelijkse praktijk wordt laatstgenoemde methode het me


Aanbevolen

01-12-2013 | Boek bespreking | Uitgave 6/2013

Lokale anesthesie in de tandheelkunde

In de tweede, herziene druk van Lokale anesthesie in de tandheelkunde wordt zeer toegankelijk een overzicht van basale aspecten van onder andere de farmacologie van lokale anesthetica en prikkelgeleiding gegeven en daardoor is dit boek vooral toegesp…


Aanbevolen

01-02-2012 | SELECTIEF | Uitgave 2/2012

ANESTHESIE

De toediening van palatale, lokale anesthesie is vaak nogal pijnlijk en wordt veel gebruikt als aanvullende anesthesie bij de extractie van een gebitselement in de bovenkaak. Door sommigen wordt wel aangevoerd dat de bovenkaak van het blijvende gebit…


Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


Beeldrechten