Skip to main content
main-content
Top

01-06-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Mondzorgcoach op het Consultatiebureau

Mondgezondheidsvoorlichting is een van de basistaken van de Jeugdgezondheidszorg. Ter ondersteuning hiervan wordt binnen het project Gezonde Peutermonden een mondzorgcoach op het consultatiebureau gedetacheerd. 

​​​​​​​

Aansluitend aan het consultatiebureaubezoek geeft de mondzorgcoach voorlichting over de gezondheid van het gebit aan de ouders van baby’s en peuters. Het programma is gebaseerd op het succesvolle Schotse Childsmile Project en het Gewoon Gaaf programma van het Ivoren Kruis. Veel kinderen bezoeken pas na hun vierde voor het eerst een tandarts. Maar veel kinderen hebben dan al cariës. Ouders weten vaak niet dat mondzorg voor kinderen verzekerd is. 

Vanuit de eerstelijns mondzorg zal een mondhygiënist op het consultatiebureau gedetacheerd. Deze mondzorgcoach zal de JGZ basistaak mondgezondheidsvoorlichting ondersteunen. Tijdens reguliere consultatiebureaubezoeken zal deze mondzorgcoach een geïndividualiseerd preventief mondzorgprogramma geven aan baby’s en peuters vanaf 6 maanden. 

Onderzoek

Peggy van Spreuwel, docent en gezondheidswetenschapper aan de Hogeschool Utrecht, bestudeert de effectiviteit van het programma in het kader van haar promotieonderzoek bij het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). In totaal nemen 400 kinderen deel aan het onderzoek. Van Spreuwel kijkt naar cariës en mondhygiëne bij de kinderen op tweejarige en vierjarige leeftijd. Ook meet ze de gedragsaspecten van ouders. Daarnaast wordt binnen het onderzoeksproject de kosteneffectiviteit van het preventieprogramma geëvalueerd en de mogelijkheden voor de brede implementatie geïnventariseerd. De resultaten hiervan zijn over ongeveer twee jaar beschikbaar.

Partijen

Het onderzoek wordt gesubsidieerd door het Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In dit project wordt samengewerkt met Hogeschool InHolland, GGD ’s en mondzorgpraktijken in de regio’s Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Culemborg, Tiel, Utrecht en Amsterdam. Het project wordt mede gefinancierd en ondersteund door het Ivoren Kruis, Oral B, de Koninklijk Nederlands Maatschappij ter Bevordering der Tandheelkunde (KNMT), de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM-mondhygiënisten) en de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK).

Bron: Captise

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten