Skip to main content
Top

14-07-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Mondzorg voor mensen met een verstandelijke handicap schiet nog tekort

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De mondzorg in Nederlandse verpleeghuizen voor mensen met een verstandelijke handicap schiet nog tekort, blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Onvoldoende kennis en registratie

De inspectie onderzocht veertien zorgaanbieders, waarvan slechts twee voldoen aan alle getoetste normen. Volgens de IGZ hebben medewerkers vaak onvoldoende kennis over goede mondzorg in de gehandicaptenzorg. Ook wordt er niet goed bijgehouden hoe vaak patiënten naar de tandarts of mondhygiëniste gaan. Doordat bevindingen van de tandarts niet goed worden geregistreerd kan de dagelijkse mondzorg hier niet op worden aangepast.

Belang van goede mondzorg in de gehandicaptenzorg

Goede mondzorg is in de gehandicaptenzorg extra belangrijk omdat mensen met een verstandelijke beperking meer problemen hebben met hun gebit dan andere mensen. Daarnaast kan pijn in de mond gedragsproblemen veroorzaken. Het tandenpoetsen bij mensen met een verstandelijke beperking is voor medewerkers vaak niet makkelijk. Vaak is hier verzet tegen.

Hierdoor hebben mensen met een verstandelijke beperking meer kans op tandvleesontsteking en gaatjes. "Goede mondzorg kan behalve klachten aan het gebit ook problemen voorkomen als ondervoeding, spraakgebrek, en andere gezondheidsklachten", aldus de IGZ.

Investeren in scholing

De inspectie wil dat zorgaanbieders meer gaan investeren in de scholing van medewerkers. (ANP)

Bron: Skipr.nl

Gerelateerd

Aanbevolen

01-02-2016 | Specialisatie

Verstandelijk gehandicapten in de tandartsstoel

In een rustige woonwijk in Joure is de tandartspraktijk van Arda Alkema gevestigd. Al dertig jaar behandelt zij naast haar reguliere patiënten, mensen met een verstandelijke beperking. In haar eigen praktijk zijn dat er tussen de 30 en 40.

Aanbevolen

01-11-2013 | Tandarts in de praktijk

Tandarts-gehandicaptenzorg

Mondzorg bieden aan mensen met een verstandelijk beperking stelt de behandelaar voor bijzondere uitdagingen. De start in 2004 van de 3jarige postdoctorale differentiatieopleiding tot tandartsgehandicaptenzorg heeft bijgedragen aan gerichte kennisontw…

Aanbevolen

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6 Sedatie met lachgas in de tandheelkundige praktijk; veilig en doeltreffend voor de kwetsbare patiënt

De toepassing van lachgas in de medische wereld kent een lange en bewogen geschiedenis van ruim 150 jaar. Lachgas is een gasanestheticum in tegenstelling tot de dampvormige anesthetica zoals ether, chloroform, halothaan, enfluraan.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.