Skip to main content
main-content
Top

15-07-2021 | Tandheelkunde | Nieuws

Mondwratjes

Zoals er wratjes op de huid kunnen voorkomen, bijvoorbeeld op de vingers bij kinderen, zo kunnen wratjes ook in de mond voorkomen. De vakterm voor deze mondwratjes is papilloom.

Papillomen worden veroorzaakt door een virus. Het gaat daarbij om een virus, dat iedereen bij zich draagt. Waarom dat bij sommige mensen leidt tot het ontstaan van wratjes en bij anderen niet, is onbekend.

Bij mondwratjes kan het gaan om één enkel wratje, maar ook om meerdere tegelijk. Ze veroorzaken geen pijn, maar kunnen wel tot een geïrriteerd gevoel leiden. Mondwratjes zijn niet besmettelijk voor anderen.

In veel gevallen verdwijnen mondwratjes weer binnen enkele maanden uit zichzelf. Wanneer dat niet het geval is en de patiënt er hinder van ondervindt, kunnen mondwratjes meestal op eenvoudige wijze onder plaatselijke verdoving worden verwijderd. Ze komen meestal niet meer terug.

Mondwratjes zijn op zichzelf onschuldig en de patiënt kan er zelf weinig aan doen om ze te laten verdwijnen. Ze vormen eigenlijk ook geen gevaar voor anderen, omdat iedereen de bij mondwratjes betrokken virussen al eens heeft opgelopen en er min of meer ongevoelig voor is geworden.

Bron en beeld: Patiënteninformatie Mond- en Kaakziekten (boek)

Aanbevolen

2014 | tandartsassistent | Boek

Patiënteninformatie Mond- en Kaakziekten

Aandoeningen in en rond de mond komen onder meer voor op het mondslijmvlies, de speekselklieren, in het kaakbot, op de tong, het gehemelte en de lippen. Door deze verscheidenheid vormen deze aandoeningen het werkterrein van zowel tandartsen, huisartsen, mondhygiënisten als specialisten. 

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


Beeldrechten