Skip to main content
Top

09-02-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Mondwater effectief in strijd tegen gonorroe-bacterie?

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Een kleinschalige Australische klinische test met Listerine heeft aangetoond dat gedurende een minuut de mond spoelen en gorgelen de prevalentie van Neisseria gonnorrhoeae in de mond significant verminderde bij patiënten die positief op gonorroe hadden getest. 


Klinische trial met mondwater

De Australische onderzoekers, verbonden aan de Melbourne Sexual Health Clinic, vroegen 58 patiënten die de diagnose van gonorroe te horen hadden gekregen, om deel te nemen aan de klinische trial met mondwater. Alle mannelijke patiënten hadden seksuele betrekkingen met andere mannen gehad, dus niet enkel homoseksuele maar ook biseksuele mannen. 

De klinische test vond plaats net voordat een behandeling werd opgestart. Een groep van die 58 mannen moest gedurende een minuut de mond spoelen en gorgelen met mondwater, een andere groep spoelde met een NaCl-oplossing (saline). Na die ene minuut troffen de onderzoekers bij 57% van de positief-geteste mannen nog N. gonnorrhoeae in de mond aan, terwijl dit percentage 90% was bij die mannen die met een NaCl-oplossing hadden gespoeld. Ter hoogte van de farynx waren deze percentages respectievelijk 52% en 84%, en bij de posterieure orofarynx 57% en 70%. 

Resultaten test

De resultaten van deze test betekenen echter niet dat mondwater als preventief of curatief middel tegen gonorroe of andere seksuele overdraagbare infecties kan worden ingezet. De resultaten zijn goed om weten, maar meer klinisch gevalideerd onderzoek blijft noodzakelijk. 

Bron: Sexually Transmitted Infections (dec. 2016) via Dentist News

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-02-2016 | Tanderosie en mondverzorgingsproducten

Preventie, tandpasta’s en spoelmiddelen

Als we te maken hebben met tanderosie is het noodzakelijk de verschillende etiologische factoren in kaart te brengen om te weten te komen wie een risico loopt en welke preventieve maatregelen succesvol kunnen zijn. Naast het initiëren van gedragsvera…


Aanbevolen

01-04-2009 | Lezersvraag

Is mondwater eigenlijk wel goed voor je?

Patiënten die wel eens last hebben van een slechte adem, adviseren wij mondwater te gebruiken. Nu hoor ik de laatste tijd geluiden dat mondwater niet altijd goed voor je is. Mijn collega’ in de praktijk waar ik werk, denken er allemaal anders over. G


Aanbevolen

2009 | OriginalPaper | Hoofdstuk

30 Mechanische en manuele plaquebeheersing

De oorzaak van de twee meest voorkomende mondziekten (i.e. cariës en tandvleesontsteking) is plaque op de tanden (tandplaque). Deze plaque is een biofilm die met moeite van de tandoppervlakken verwijderd kan worden. Een biofilm is een complexe gemeen


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.