Skip to main content
Top

08-11-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Mogelijk verband mondbacterie en migraine

Auteur: Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Onderzoek, uitgevoerd door de University of California, San Diego School of Medicine, bracht onlangs aan het licht dat er mogelijk een connectie bestaat tussen nitraat omzettende bacteriën in de mondholte en migraine.


Wereldwijd derde meest voorkomende ziekte

Migraine is de derde meest voorkomende ziekte: ongeveer een miljard mensen lijden volgens de Migraine Research Foundation wereldwijd aan migraine. Een van de mogelijke hoofdpijntriggers zouden de nitraathoudende verbindingen kunnen zijn die aangetroffen kunnen worden in bijvoorbeeld groene bladgroenten en/of medicijnen. Door mondbacteriën kunnen de zich daarin bevindende nitraten omgezet worden tot nitrieten, die op hun beurt omgezet kunnen worden in hoofdpijn veroorzakende stikstof.

Ellenlange naam

Het resultaat van het onderzoek van de San Diego School of Medicine met de ellenlange naam ‘Migraines are correlated with higher levels of nitrate-, nitrite and nitric oxide-reducing oral microbes in the American Gut Project Cohort’ kan een doorbraak betekenen in de zoektocht naar veroorzakers van migraine. De resultaten werden gepubliceerd in ‘mSystems’ van de American Society for Microbiology.

Orale en fecale monsters

Voor het onderzoek werden Het onderzoek bacteriën van 172 orale en 1996 fecale monsters onderzocht van mensen met en zonder migraine. De genen die nitraat, nitriet en stikstof gerelateerde enzymen codeerden, kwamen beduidend vaker voor bij patiënten met migraine en vormen daarom een mogelijke indicatie voor een connectie tussen mondbacteriën en migraine.

De onderzoekers wijzen er wel op dat verder onderzoek vereist is, om na te gaan of deze bacteriën de oorzaak of het gevolg van migraine zijn, of dat ze anderszins met elkaar in verbinding staan.

Bron: ‘mSystems’, American Society for Microbiology

Gerelateerd

Aanbevolen

01-09-2016

Parodontitis en de algemene gezondheid

Parodontitis is een multifactoriële complexe aandoening waarbij onder meer plaque, genetische factoren, omgevingsfactoren en gastheerfactoren een rol spelen. Ernstige parodontitis komt bij 10-15% van de Nederlanders voor. In 2014 rapporteerde de …


Aanbevolen

01-03-2010 | TP selectief

Mondgezondheid en chronische ziekten

Met behulp van de gegevens van deNational Health and Nutriton Examination Survey in de Verenigde Staten over de periode 1999-2004 werd een overzicht verkregen van onbehandelde dentale afwijkingen, het aantal ontbrekende elementen en de waardering van…



share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.