Skip to main content
main-content
Top

18-08-2020 | Tandheelkunde | Nieuws

Kan tandpasta bederven?

Heeft tandpasta een uiterste houdbaarheidsdatum? En zo ja, wat gebeurt er dan als je tandpasta over datum is? Radar zocht het uit.

Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) wordt de houdbaarheid van cosmetische producten, en dus ook tandpasta, op de verpakking vermeld. Voor de aanduiding van de houdbaarheid zijn in de Cosmeticaverordening twee systemen opgenomen:

  • Houdbaarheidsdatum: als het product minder dan dertig maanden (2,5 jaar) houdbaar is vanaf de productie, dan moet de houdbaarheidsdatum worden vermeld. Op sommige producten wordt deze houdbaarheid van maximaal 2,5 jaar aangegeven met een universeel teken, namelijk het zandlopersymbool. Dan is het niet nodig om de houdbaarheid in verschillende talen op het etiket te vermelden.
  • Houdbaarheidsperiode: Als het product ongeopend dertig maanden (2,5 jaar) of langer houdbaar is, dan moet de gebruiksperiode worden vermeld. Op deze producten hoeft geen uiterste houdbaarheidsdatum te staan, het mag wel. De gebruiksperiode, oftewel de periode waarin het product na opening kan worden gebruikt zonder de werking te verliezen, wordt aangegeven met een symbool van een geopend potje. De periode wordt in maanden aangegeven met de letter ‘M’.

Verschillende soorten tandpasta

Radar heeft bij verschillende tubes tandpasta gecheckt hoe de houdbaarheid wordt aangegeven. Op de tube van Colgate – in dit geval Max White Charcoal – is een zandloper afgebeeld. Dit betekent dat je de tandpasta vanaf de productie nog 2,5 jaar kunt gebruiken zonder dat het de werking verliest. Op de tubes van het merk Dentalux (verkrijgbaar bij de Lidl), wordt een houdbaarheidsperiode aangegeven van twaalf maanden na opening.

Tip: de uiterste houdbaarheidsdatum staat op het doosje, en aan het uiteinde van de tube. Dit is soms wel moeilijker leesbaar.

Werkingskracht

Gedurende de aangegeven periode of houdbaarheidsdatum behoudt tandpasta dus de oorspronkelijke kwaliteit en effectiviteit. Tandpasta is niet schadelijk na een bepaalde periode, maar het product verliest wel zijn werkingskracht.

Bron: Radar
 

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten