Skip to main content
Top

24-04-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Mondbitje op maat wordt voortaan op de hockeyclub geprint

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Ze hielden zich bewust onder de radar. Met hun, naar eigen zeggen, simpele maar innovatieve idee. Als ze er teveel over zouden onthullen, zouden anderen zo met hun idee aan de haal kunnen gaan. Na tweeënhalf jaar is het dan toch echt tijd om hun idee te ‘claimen’ zoals Arno Hermans en Victor Beerkens, eigenaren van 3Dmouthguard, het zelf noemen. De tijd is rijp. Hun idee, een 3D-geprint sportbitje, is werkelijkheid. Afgelopen zondag was de “technical launch”, voorafgaand aan de wedstrijd Oranje Rood – Bloemendaal. 


Het begon op een zondagavond op de bank. Na een middag over technologie en innovatie te hebben gelezen en ’s avonds scorende sporters te zien glimlachen, had Hermans een ingeving. Glimlachen met een bitje in de mond: Wat als je zo’n bitje zonder ‘gipshappen’ en al die andere handmatige handelingen, met een 3D-printer kan maken?

Dat was in september 2015. Precies aan de vooravond van hun start met Sport eXperience, een  acceleratieprogramma voor startups die zich specifiek op de sportwereld richten. Dat programma is gestart en uitgewaaierd naar onder meer Kopenhagen. Beerkens: “Arno kwam met de vraag of we misschien iets met zijn idee konden. Een ideaal moment om zelf te ondervinden hoe je van een idee naar een product komt.” Daarmee valideerden we eigenlijk Sport eXperience.” 

Een kort marktonderzoekje, thuis op de bank, wees uit dat er 3 miljoen hockeyers en eenzelfde aantal aan rugbyers wereldwijd rondloopt, vertelt Hermans. “Wat natuurlijk nog niet wil zeggen dat zij allemaal tot onze doelgroep behoren. Maar potentieel heeft het.” Een bitje is verplicht bij hockey. Je kunt er een bij de Perry Sport of Intersport kopen of op maat laten maken bij de tandarts. Dat eerste is relatief goedkoop maar van zo’n product is niet bewezen of het ook echt veilig is en dat laatste is een tijdrovend, en daarmee een duur proces: happen, een mal maken en het bitje om de tanden vouwen. 

Al snel volgde de samenwerking met NHL Stenden Hogeschool Emmen, de enige hogeschool in Nederland met materiaalkunde. Aan hen stellen de heren, in eind 2015, de vraag of het überhaupt wel mogelijk is om zo’n 3D-geprint bitje te maken. “Ja, ik zag er meteen iets in”, vertelt Jan Jager, deeltijd lector bij Stenden en nauw betrokken bij het onderzoek naar het hergebruik van kunststoffen en de ontwikkeling van nieuwe producten met zo afbreekbaar mogelijk materiaal. “We waren zelf al bezig met 3D-printen en dit idee sprak zo aan. Iedereen kent het.” Hij ging op zijn beurt, samen met Corinne van Noordenne, onderzoeker Green PAC, op zoek naar een materiaal dat flexibel en veilig genoeg zou zijn om zo’n bitje te maken. Dat vonden ze bij de Koninklijke DSM, Arnitel, een flexibel en voor 50% afbreekbaar materiaal.

(...)

Lees het gehele artikel op platform E52.nl.

Lees ook het artikel Nederlandse innovatie: mondbitje op maat wordt voortaan op de hockeyclub uitgeprint, Algemeen Dagblad.

Tip

Aanbevolen

2015 | wo | Boek

Mond- en kaakziekten

een atlas voor de dagelijkse praktijk

Aandoeningen in en rond de mond komen onder meer voor op het mondslijmvlies, de speekselklieren, in het kaakbot, op de tong, het gehemelte en de lippen. Door deze verscheidenheid vormen deze periorale aandoeningen het werkterrein van zowel tandart


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail