Skip to main content
main-content
Top

07-04-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

In één keer een implantaat plaatsen scheelt tandoperaties

Het gebeurt al langer in de tandartspraktijk, maar het wetenschappelijk onderzoek (Promotie 6 april 2016) van tandarts-implantoloog Kirsten Slagter bevestigt dat er geen bezwaren zijn om na het trekken van een tand voorin de mond direct een implantaat plus kroon te plaatsen. Door die procedure tijdens dezelfde behandeling uit te voeren, zijn er minder operaties nodig – 1 of 2 in plaats van 2 of 3. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het kaakbot na het trekken van de tand. De klinische uitkomsten na één jaar zijn goed. Vervolgonderzoek moet bevestigen of de uitkomsten op lange termijn net zo veelbelovend zijn.

Patiënten zijn volgens Slagter veeleisender geworden en zien graag direct resultaat. Wanneer er een tand getrokken moet worden in wat tandartsen de ‘esthetische zone’ noemen, de zone voorin de mond die je ziet met lachen en spreken, dan geven patiënten er de voorkeur aan om direct een ‘nieuwe tand’ te laten plaatsen. Daarvoor wordt er een implantaat geplaatst in het kaakbot met daaraan bevestigd een tijdelijke kroon. Slagter onderzocht wat de klinische uitkomsten zijn van het direct plaatsen van zo’n implantaat plus een vaste kroon in de bovenkaak, vergeleken met de gangbare oplossing: het plaatsen van een implantaat en een zogenoemde ‘partiële plaatprothese’, een los plaatje in de mond. Na een genezingsperiode van drie maanden wordt dat losse plaatje vervangen door een tijdelijke vaste kroon, en na nog eens drie maanden door een definitieve porseleinen kroon.

De promovenda concludeert op basis van onderzoek onder 80 patiënten dat een direct geplaatst implantaat prima functioneert, net zo goed als de gangbare oplossing. Er traden geen klinische veranderingen op, het overlevingspercentage van de implantaten was hoog, en de conditie van de harde en zachte weefsels rondom het implantaat goed. Het esthetische resultaat was goed en ook patiënten zelf waren tevreden. Tot slot ontwikkelde Slagter een methode om met een speciale röntgenafbeeldingsmethode (cone beam computed tomography) de botdikte te meten op de plaats waar het implantaat zat. Zo kan in plaats van 2D ook 3D worden gemeten. Deze ontwikkelde methode blijkt een betrouwbare en bruikbare meting te geven.

Kirsten Slagter (1983) studeerde tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtchirurgie bij het W.J. Kolffinstituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen, dat het onderzoek ook betaalde. Slagter werkt als tandarts-implantoloog in verschillende tandartspraktijken.

Proefschrift  6.4.2016 K.W.Slagter >> Immediate dental implant placement in the aesthetic zone

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Aanbevolen

01-03-2016 | Implantatiemogelijkheden uit gebreid | Uitgave 2/2016

Toepassing van smalle implantaten

Bij interdentale ruimtes kleiner dan 5-6 mm in het boven- en het onderfront is implanteren vaak niet mogelijk omdat door de diameter van het implantaat te weinig bot (<1 mm) rond het implantaat overblijft. Het gebruik van een implantaat met kleine …

Aanbevolen

2008 | wo | Boek

Orale implantaten in de algemene praktijk

Orale implantaten zijn niet meer weg te denken uit de mondzorg. Toch heeft het lang geduurd voordat het implantaat zijn weg vond in de geneeskunde. De opmars begon in de orale geneeskunde. Implantaten werden daarna steeds vaker toegepast bij amput

Aanbevolen

2008 | wo | Boek

Immediate belasting van orale implantaten

Osseointegratie, een revolutionaire techniek in de mondzorg, maakt het mogelijk prothesen stabiel te verankeren. Zo kunnen uitneembare tandprothesen door vaste prothesen worden vervangen of in elk geval stevig op enossale implantaten worden verankerd

Aanbevolen

12-12-2013 | Web-TV on demand | E-learning

Frontrestauraties: Kies ik voor composiet of porselein? Invasief of non-invasief?

Frontrestauraties: Kies ik voor composiet of porselein? Invasief of non-invasief?

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten