Skip to main content
Top

12-03-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

IGJ en NZa controleren deze week tandartsen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) controleren deze week of tandartsen niet te veel röntgenfoto’s maken bij kinderen. 


Uit een analyse van de declaratiedata blijkt dat deze praktijken veel meer röntgenfoto’s maken dan gemiddeld. De NZa en IGJ bezoeken samen acht tandartspraktijken waar zij ter controle patiëntendossiers bekijken. Er wordt bekeken of er een verklaring is voor de afwijkingen in de declaraties.

Tandartsen mogen kinderen niet aan gezondheidsrisico’s blootstellen door het maken van onnodige röntgenfoto’s. Bij het maken van foto’s komt straling vrij die, zeker voor kleine kinderen, schadelijk kan zijn. Ook mogen zij geen rekening indienen als zij de foto’s niet gemaakt hebben. Als blijkt dat er geen foto’s gemaakt zijn maar er wel een rekening is verstuurd, pakt de NZa dit op. Als uit de dossiers blijkt dat er geen medische noodzaak voor het maken van een foto was, is de IGJ aan zet.

Het is de tweede keer dat de NZa een controleweek houdt bij tandartsen. In september 2017 controleerde de zorgautoriteit praktijken die vaker dan gemiddeld een rekening stuurden voor het uitvragen van de medische voorgeschiedenis van een patiënt. Uit een evaluatie onder meer dan driehonderd tandartsen bleek dat twee derde van de ondervraagde tandartsen bekend zijn met de controleweek van de NZa. Van de niet-gecontroleerde tandartsen heeft een op de zeven hun manier van werken gecontroleerd of zelfs aangepast. De deelnemers aan het onderzoek waarderen de manier waarop de NZa de controles uitvoert. Vooral het meegeven van verbeterpunten vinden ze positief.

Bron: NZa
Beeld: Fotolia

Aanbevolen

01-02-2018

Tandartspraktijk 1/2018

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.