Skip to main content
main-content
Top

03-08-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Virtual reality kan pijn bij tandartsbezoek verminderen

Tandartspatiënten die tijdens een behandeling virtueel wandelen op een mooi strand, zouden minder pijn en angst ervaren dan mensen die deze afleiding niet hebben. Zo blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de universiteiten van Plymouth, Exeter en Birmingham, gepubliceerd in Environment and Behavior


De ruim 150 proefpersonen werden willekeurig ingedeeld in drie groepen. Groep 1 kreeg een ‘gewone’ behandeling, zonder virtual reality-beelden. De tweede groep liep virtueel rond op een strand in Groot-Brittannië en een derde groep kreeg beelden te zien van een niet-bestaande stad.

Na een week werden de proefpersonen gevraagd naar de pijn en angst tijdens en na de behandeling (waaronder het vullen of trekken van een kies). De mensen die tijdens de behandeling virtueel rondliepen op het strand hadden gemiddeld minder pijn ervaren en ook minder angstgevoelens. 

Karin Tanja-Dijkstra, hoofdonderzoeker van de studie zegt hierover dat het onderzoek laat zien dat deze technologie onder de juiste omstandigheden kan worden ingezet om patiënten, maar ook de tandartsen te helpen.

Uit dit onderzoek blijkt ook dat alleen afleiding niet genoeg is om pijn en angst te bestrijden. Het virtueel rondlopen in een stad had namelijk geen positief effect op de pijn- en angstbeleving.

In volgend onderzoek zal worden bekeken of de beelden van het strand ook nuttig kunnen zijn bij andere medische behandelingen. Ook wordt gekeken of de beelden mogelijk nog verbeterd kunnen worden, zodat de patiënten nog minder stress en pijn ervaren.

Bron: nu.nl


Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Gerelateerde thema‘s

Beeldrechten