Skip to main content
Top

30-05-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Hoogleraar Frank Abbas: "Behandeling parodontitis moet in basisverzekering"

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Een op de tien Nederlanders kampt met ernstige tandvleesproblemen. Wat veel mensen niet weten, is dat ontstoken tandvlees andere ziektes en aandoeningen kan veroorzaken of verergeren. Daarom moet de behandeling worden vergoed door de zorgverzekering, zegt hoogleraar tandheelkunde Frank Abbas, UMC Groningen.


"Op het moment dat je ontstoken tandvlees hebt en daar niets aan doet, gaat het dieper zitten. Dat kan leiden tot een chronische ontsteking, parodontitis. Dat is in de eerste plaats slecht en gevaarlijk voor je gebit. Je kan er tanden en kiezen door kwijtraken. Maar het is ook slecht voor je algehele gezondheid", waarschuwt Abbas.

Ophopen van tandplak

Hij deed zijn oproep 16 mei op de Europese Gum Health Day. Op die dag werd aandacht gevraagd voor de gevolgen van het verwaarlozen van het tandvlees. Bij niet goed tandenpoetsen of niet goed schoonmaken tussen de tanden met behulp van flosdraad, tandenstokers of ragertjes, kan tandplak zich ophopen in de ruimtes tussen tand en tandvlees. Dat zorgt voor chronische ontsteking van het tandvlees.

Diabetes en hart- en vaatziekten

Bij diabetes en hart- en vaatziekten spelen ontstekingen in het lichaam een belangrijke rol. Als iemand ernstig ontstoken tandvlees heeft, kunnen die bacteriën in de bloedbaan terechtkomen, en vervolgens in het hart- en vaatstelsel. Bij een zwakke plek in een bloedbaan kunnen die bacteriën zich nestelen en dat kan zorgen voor bloedingen. Abbas: "Ook zien we bijvoorbeeld bij hersenabcessen wel eens bacteriën die afkomstig zijn uit de mond."
Maar dat is niet het enige probleem van parodontitis. Doordat het lichaam merkt dat er een ontsteking is in het lichaam, produceert de lever ontstekingsstoffen om het probleem aan te pakken. Die stoffen zorgen ook voor negatieve bijwerkingen op andere plekken in het lichaam. "Sommige ziekten verergeren dan. Zo is de behandeling van mensen met diabetes lastig in te stellen. Als het tandvlees is behandeld is de suikerziekte beter te behandelen en kan de medicatie meestal omlaag."

Abbas haalt Amerikaanse onderzoeken aan die aantonen dat behandeling van de ontstekingen in de mond leiden tot betere behandelresultaten van diabetes en minder complicaties. "Diabetes leidt tot allemaal andere problemen, zoals oog- en vaatproblemen. Het zorgt voor aantasting van de kwaliteit van leven. Door de behandeling van parodontitis is het de diabetes beter aan te pakken en worden die klachten minder. Dat bespaart in de VS honderden miljoenen dollars. Moet je voorstellen wat dat ook in Nederland kan opleveren. Medisch specialisten zouden ook meer alert moeten zijn om parodontitis op te laten sporen "

Kosten behandeling mondhygiënist

Niet alleen slechte mondhygiëne kan parodontitis veroorzaken, ook veel vet eten, weinig vitaminerijk voedsel en roken maakt de kans op ernstige tandvleesontstekingen groter. Het gunstige is dat het ontstoken tandvlees goed is te behandelen. Een mondhygiënist kan het tandsteen en tandplak verwijderen. Dat zorgt voor het verdwijnen van de ontsteking. Die behandeling kost enkele tientjes en kan bij ernstigere gevallen oplopen tot honderden euro's. Bij ernstige parodontitis is operatief ingrijpen soms nodig. Dat kan wel  twee- tot drieduizend euro kosten.

Behandeling parodontitis in basisverzekering

Abbas pleit ervoor dat de behandeling van parodontitis wordt vergoed in de basisverzekering. Met een relatief eenvoudige behandeling zijn hogere kosten te voorkomen. "We zien dit als een medische behandeling. Daarom zou het vergoed moeten worden."

Bron: RTLnieuws

Aanbevolen
Picture Mond en kaakziekten

11-07-2017 | Toetsvragen

Mond- en kaakziekten bij kinderen en jongvolwassenen

Bij kinderen en jongvolwassenen kunnen zich tal van mond- en kaakaandoeningen voordoen, zowel in het slijmvliesoppervlak, de weke delen en de daarin gelegen speekselkliertjes als in het bot. Bewust is er in deze e-learning voor gekozen om ook ziektebeelden aan de orde te stellen bij kinderen die nog niet de leeftijd hebben bereikt waarop tandartsbezoek plaatsvindt.


Aanbevolen

2009 | wo | Boek

Parodontologie

Veel voorkomende gebitsproblemen vinden hun oorsprong in ziekten van de tandomgevende weefsels, het kaakbot en de orale mucosa. In Parodontologie is de meest actuele wetenschappelijke informatie op dit gebied samengebracht, met focus op de etiolog


Aanbevolen

2014 | tandartsassistent | Boek

Patiënteninformatie Mond- en Kaakziekten

Aandoeningen in en rond de mond komen onder meer voor op het mondslijmvlies, de speekselklieren, in het kaakbot, op de tong, het gehemelte en de lippen. Door deze verscheidenheid vormen deze aandoeningen het werkterrein van zowel tandartsen, huisartsen, mondhygiënisten als specialisten. 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.