Skip to main content
main-content
Top

21-03-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Het pre-chirurgische onderzoek van van de onderkaak

Niek Gerlach onderzocht de nauwkeurigheid van het chirurgisch vooronderzoek van de onderkaak met gebruik van cone beam computed tomography (CBCT-) beelden. 


In de onderkaak loopt de zogenaamde canalis mandibilae, die de nervus alveolaris inferior (NAI) bevat. Deze zenuw voorziet de lip- en kinregio van gevoel. Deze zenuw is het beste te onderzoeken met panoramische beelden in combinatie met dwarsdoorsnedes. Om de NAI te beschermen wordt een veiligheidszone van minimaal 1,13 mm geadviseerd. Bij het verrichten van afstandsmetingen blijkt er vooral een overschatting van de werkelijkheid te zijn, die groter is bij kleine afstanden. (Semi)automatische detectie van de canalis mandibulae kan nog niet gebruikt worden in de kliniek. Wanneer op de CBCT scan een linguale positie van de canalis in combinatie met een versmalling van de canalis ter plaatse van het contactpunt met de wortel van een verstandskies wordt waargenomen, neemt het risico op schade aan de NAI toe. Gerlach concludeert daarom dat CBCT scans alleen in specifieke casus gebruikt dienen te worden.

Biografie
Niek Gerlach (Usingen,Duitsland,  1978) studeerde  vanaf 1996 Tandheelkunde aan de Radboud Universiteit . In 2001 begon hij  zijn studie Geneeskunde, ook in Nijmegen. In 2010 voltooide hij zijn opleiding tot Mond- Kaak en Aangezichtschirurgie d aan de Radboudumc. Sinds 2012 werk hij als mond- kaak- en aangezichtschirurg in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Ziekenhuis Bernhoven.

Ga voor meer informatie naar het promotieonderzoek Pre-surgical assessment of the mandibular body and canal using cone beam computed tomography data.

Promotors: prof. dr. G.J. Meijer en prof. dr. S.J. Berge en copromotor: dr. T.J.J. Maal

http://www.ru.nl/promovendi/@1131897/pre-surgical-assessment-the-mandibular-body-and/

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten