Skip to main content
Top

17-03-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Het belang van begeleiding mondzorg zorgafhankelijke ouderen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Website www.invoorzorg.nl bericht dat uit onderzoek blijkt dat het hanteren van de richtlijn Mondzorg zonder begeleiding minder effectief is. Tandheelkundig Centrum Molenvliet heeft een pilot uitgevoerd bij twee woonzorgcentra van zorgorganisatie ActiVite. Het doel van de pilot was begeleiding en bijscholing over mondzorg voor verzorgenden om zo de mondgezondheid en levenskwaliteit bij verzorgingshuisbewoners te verbeteren.

De pilot bestond uit:

  • Het op de hoogte stellen van het verzorgend personeel door middel van een brief en een bijeenkomst.
  • Het op de hoogte stellen van de bewoners en familie door middel van een brief.
  • Geven van een presentatie over mondverzorging aan alle verzorgenden.
  • Zorgen voor de juiste materialen zoals tandenborstels en tandpasta.

Afhankelijk van de mondsituatie en wensen van de bewoner bezocht de mondhygiënist de bewoner om instructies en adviezen te geven, maar ook om tandsteen en plaque te verwijderen. Indien nodig werd er voor een curatieve behandeling een afspraak op de praktijk gemaakt.

Effectmeting

Om het effect van de pilot aan te tonen is er een nulmeting en een meting na 6 maanden gedaan bij 63 bewoners in een controle- en 38 bewoners in de interventiegroep. Metingen bestonden uit vragenlijsten voor verzorgenden over hun kennis en attitude, plaque index score bij de bewoners, levenskwaliteit van de bewoners (Oral Health Impact Profile-NL-14, OHIP) en zorgafhankelijkheid van de bewoners (Care Dependency Scale).

Resultaten

Resultaten laten zien dat de plaquescores op de prothesen in de interventiegroep, zowel bij de psychogeriatrische als de somatische bewoners, zijn verbeterd. Bij de controlegroep is juist een significante toename van de plaquescore op prothesen gemeten. Uit eerder onderzoek is aangetoond dat een verbeterde plaquescore (dus een betere mondgezondheid), leidt tot een betere kwaliteit van leven. Dat blijkt hier ook, omdat de gemiddelde OHIP score in de interventiegroep significant is afgenomen. De kennis van de medewerkers in de interventiegroep is significant toegenomen. De attitude van de medewerkers van de interventiegroep was bij de eindmeting significant beter dan de attitude van de medewerkers van de controlegroep.

Hoe verder?

Na deze pilot geeft Tandheelkundig Centrum Molenvliet de mondzorg vorm in een nieuw woonzorgcentrum van ActiVite. Hierbij worden verzorgenden geschoold, wordt per cluster een aanpreekpunt aangesteld en worden bewoners geïnformeerd. Bewoners worden bij instemming gescreend en er wordt een mondzorgplan opgesteld. Voor curatieve behandeling behandeling wordt een afspraak gemaakt in het tandheelkundig centrum.

Afhankelijk van de vraag komt de mondhygiëniste, tandartsassistente of tandarts langs voor controle en bij klachten.

Meer informatie vindt u op de website van Tandheelkundig Centrum Molenvliet

Bron: www.invoorzorg.nl

Gerelateerd

Aanbevolen

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Mondzorg voor kwetsbare ouderen: de situatie vanuit het perspectief van ouderen

Het aantal dentate kwetsbare ouderen met specifieke tandheelkundige noden en behoeften neemt snel toe. Daarnaast speelt het cliëntperspectief bij het vaststellen van de juiste zorg een steeds grotere rol. Door deze ontwikkelingen worden zowel aan de

Aanbevolen

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Stagiair in de ouderenzorg: verzorgenden betrekken bij de mondzorg

Dit hoofdstuk bespreekt hoe stagiaires mondzorgkunde zich, samen met verzorgenden in de ouderenzorg, kunnen inzetten voor de mondverzorging van cliënten. De vraag hoe mondhygiënisten verzorgenden kunnen benaderen staat daarbij centraal. In par. 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.