Skip to main content
main-content
Top

17-08-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Hart- en vaatziekten vaak gepaard met ernstige tandvleesontsteking

De kans dat een patiënt een hart- en vaatziekte heeft is zestig procent groter wanneer diezelfde patiënt ook ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Nicky Beukers, tandarts-parodontoloog aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA).

Beukers heeft als eerste in Nederland grootschalig epidemiologisch onderzoek gedaan naar de mogelijke relatie tussen ernstige tandvleesontstekingen (parodontitis) en hart- en vaatziekten. De tandarts-parodontoloog baseert haar onderzoek op de patiëntgegevens van meer dan zestigduizend ACTA-patiënten.

Verband

Zelfs als er rekening wordt gehouden met andere invloeden zoals hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol, blijft het verband opvallend sterk. Het is nog niet duidelijk of de tandvleesontsteking zélf daadwerkelijk zorgt voor een hogere kans op hart- en vaatziekten, maar er zijn wel allerlei plausibele verklaringen.

De bevindingen van Beukers zijn verschenen in de Journal of Epidemiology & Community Health. In een vervolgonderzoek gaat Beukers bekijken welke ziekte er bij patiënten doorgaans het eerst optreedt: parodontitis of de hart- en vaatziekte. Met de uitkomsten van dat onderzoek kan met meer zekerheid worden vastgesteld of parodontitis een causale rol speelt bij hart- en vaatziekten.

Bron: Skipr.nl

Gerelateerd

Aanbevolen

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9 Hartziekten

Hart- en vaatziekten zijn in Nederland en België doodsoorzaak nummer één. Sinds circa 1970 zijn de behandelingsmogelijkheden sterk verbeterd, vooral op het gebied van de ischemische hartziekten. Door de toegenomen overleving na een hartinfarct is er

Aanbevolen

01-12-2015 | Lezersvraag | Uitgave 6/2015

Parodontitis en hart- en vaatziekten

Onlangs kwam er een nieuwe patiënt bij ons in de praktijk. Tijdens het afnemen van de anamnese kwam naar voren dat hij endocarditis heeft en bekend is met paro. Ik hoorde ooit dat er een relatie tussen beide is en wilde dat opzoeken,

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.