Skip to main content
main-content

30-05-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Fusie leidt tot grootste landelijke tandartspraktijk

Dentconnect en Samenwerkende Tandartsen, gaan fuseren. Daarmee ontstaat de grootste landelijke tandartsketen, met meer dan honderd vestigingen. Zo bericht het Financieel Dagblad.

© Springer/PicScout

Om dit mogelijk te maken trekt NPM Capital zich terug als aandeelhouder van Samenwerkende Tandartsen. De investeringsmaatschappij, verbonden aan familieconcern SHV Holdings, verkoopt zijn belang aan DentConnect, een werkmaatschappij van TandVitaal waar het Amsterdamse private-equityhuis Bencis achter schuil gaat.

DentConnect grootste tandartsketen

DentConnect wordt hiermee de grootste partij op de Nederlandse markt van tandartspraktijken. Inclusief activiteiten in omringende landen, waaronder Duitsland en België, telt de keten nu zo'n 185 locaties. Het precieze aantal is niet bekend omdat DentConnect geen enkele mededeling wil doen over de jongste transactie.

Curaeos, de holding boven DentConnect, boekte in 2015 een brutobedrijfsresultaat (ebitda) van €9 mln, vergeleken met €7 mln het jaar ervoor. Ook de omzet steeg, en wel met 40% tot bijna €68 mln, zo blijkt uit de laatst gedeponeerde jaarcijfers. De organisatie biedt werk aan 675 man, zonder nog rekening te houden met de inlijving van Samenwerkende Tandartsen.

De tandartsmarkt in Nederland is al enige tijd het toneel van overnames en ketenvorming. Door grotere combinaties te creëren kunnen de ketens makkelijker investeren in nieuwe technologie en IT-voorzieningen. Voor individuele tandartsen zijn die lasten veel moeilijker op te brengen.

Jonge vrouwelijke tandarts kiest voor een keten

Daar komt bij dat de animo onder pas afgestudeerde tandartsen om een praktijk over te nemen en zich zelfstandig te vestigen afneemt. Een groeiend aantal vrouwelijke tandartsen wil zich toeleggen op het vak en wil alle rompslomp erom heen liever vermijden. Dat is voor hen reden om bij een grotere organisatie aan te kloppen.

DentConnect

DentConnect, met de hoofdvestiging in Oosterhout, telt overwegend grotere praktijken met zes tot acht behandelkamers. De organisatie is de afgelopen twee jaar flink gegroeid, ook in omringende landen. Vorig jaar zijn diverse praktijken in Duitsland verworven, nadat de regelgeving daar is versoepeld. Sinds 2016 mogen private investeerders deelnemen in een praktijk van een Duitse tandarts. Daarvoor was dat niet mogelijk.

Weinig groei Samenwerkende Tandartsen

Samenwerkende Tandartsen, met 47 vestigingen in Nederland, heeft de afgelopen jaren minder aan de weg getimmerd. Het ontbrak aan duidelijke groei, reden voor NPM om van dit belang afstand te doen.
Onder de vleugels van Bencis kan de nieuwe combinatie in Europa verder uitdijen. De ketenvorming op het vasteland van Europa staat nog in de kinderschoenen, in tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk en de VS waar ketens worden geëxploiteerd met honderden praktijken. In februari van dit jaar ging de leidende Britse tandartspraktijk Oasis Dental Care voor £835 mln over in handen van zorgverzekeraar Bupa.

Bron: Financieel Dagblad/Hans Maarsen

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-06-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Tandvitaal gaat in etalage

Tandartsketen Tandvitaal moet na de zomer van eigenaar wisselen. Investeringsmaatschappij Bencis Capital Partners heeft bekend gemaakt bedrijf te willen verkopen. Volgens Financieele Dagblad moet het zo'n 400 miljoen euro opbrengen.


Aanbevolen

17-02-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Solistische praktijk, praktijkvergroting of ketenpraktijk?

Steeds meer tandartsen sluiten zich aan bij ketenpraktijken. Ongeveer 5 procent van de ruim vijfduizend tandartsenpraktijken in Nederland, is onderdeel van een keten als Dental Clinics, Samenwerkende ...


Aanbevolen

01-08-2015 | Tandarts in de praktijk | Uitgave 6/2015

‘Ketenvorming logischer dan praktijkvergroting’

Sinds enige tijd is in Haarlem de eerste praktijk gevestigd van de nog jonge keten Freshtandartsen. Het is opgericht door Koen Clement en Taco-Jan Holwerda (respectievelijk voormalig eigenaar en CFO van Elysee Dental) en tandarts Marcel Spek. Er was …


Aanbevolen

01-04-2015 | Tandarts in de praktijk | Uitgave 3/2015

‘Tandarts, denkeens goed na overwat jewilt’

DentConnect, keten van tandheelkundige praktijken, profileert zich als een aanbieder die aansluit bij wat de hedendaagse patiënt verlangt op het punt van service en flexibiliteit. Concurreert het daarmee de kleine aanbieders van de markt? Nee, stelt …


Aanbevolen

31-01-2014 | Nieuws

Bijna 5 procent tandartspraktijken onderdeel van keten

Het aantal tandartspraktijken dat onderdeel is van een keten neemt langzaam toe. In 2013 was 4,7 procent onderdeel van een keten, in Limburg is al bijna een op de tien tandartspraktijken onderdeel van een keten. De grootste keten is Dentconnect met 46 vestigingen. Meestal hebben deze vestigingen meerdere stoelen en is het gemiddeld aantal patiënten dat ze dagelijks behandelen groter dan bij een solopraktijk.


Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.